Opgepast met de verwachting van buienradar

Heel wat mensen blijken moeite te hebben met het onderscheid tussen de betrouwbare radarbeelden en minder betrouwbare verwachtingsbeelden op de website van buienradar.
Persoonlijk vind ik het dan ook ongelukkig van de bedenkers dat de achtergrondafbeelding er in beide gevallen hetzelfde uitziet. Dit terwijl het radarbeeld zeer betrouwbaar is omdat het om een meting gaat, en de verwachting dat dus absoluut niet is omdat het slechts om een berekening gaat.

Zo ging de politie van Lommel op 12 juni 2015 nog volledig de mist in toen ze zelf voor weerman gingen spelen en zware buien aankondigden op basis van een verwachtingsbeeld. Daarbij werd dan ook nog eens opgeroepen om het bericht zo vaak mogelijk te delen, waardoor wellicht heel wat andere mensen ook op het verkeerde been werden gezet.

Hierbij het bericht van de politie van Lommel:Het werkelijke radarbeeld van 20u:

 


Ook voor de zeer korte termijn wordt bij buienradar en andere radarbeelden een verwachting gemaakt op basis van de laatste gemeten radarbeelden.
Daarbij wordt de huidige situatie verder vooruit geprojecteerd in de tijd. Maar wanneer de buienvorming in volle ontwikkeling is heb je hier eigenlijk weinig aan.
Een voorbeeldje:

Dit was de waargenomen situatie op 5 juni om 15u45Op basis van de waarneming was dit de verwachting voor 17u30:

Uiteindelijk was dit de werkelijke situatie om 17u30: Het onweer was veel sterker uitgebreid dan verwacht.
Als je dus op de verwachting had vertrouwd om bijvoorbeeld nog even een fietstochtje te maken had je wel eens voor een onaangename verrassing kunnen komen staan.

Hosted by HostYou - Powered by Sycro 

Comments