Vanaf vrijdag wisselvallig en guur

Zoals inmiddels bekend staat Limburg vanaf vrijdag voor een vrij koude periode, met van tijd tot tijd neerslag. Dat kan -afhankelijk van details- nu eens gaan om regen, dan om smeltende sneeuw of sneeuw om vervolgens weer over te gaan in regen enzovoort. Vooral wanneer de neerslag in de nacht en ochtend valt kan het eens tijdelijk wit zien. Iedereen wil nu uiteraard weten of het in zijn of haar tuin tot een sneeuwdek komt, en ook wanneer precies, maar de situatie laat het gewoonweg niet toe om daar uitspraken over te doen. In ieder geval zou het ten vroegste tegen vrijdagavond lokaal wit komen te liggen. En gaan we dit op basis van de weerkaarten van woensdagavond hooguit pas enkele uren van tevoren gaan zien aankomen.

Beneden een toelichting op basis van de pluimverwachtingen, waarin we verschillende mogelijke scenario's kunnen aflezen. Want vanwege die verschillende mogelijkheden heeft het geen enkele zin om naar de detailkaarten van één zo'n berekening te kijken. (Meer uitleg over pluimverwachtingen)

Neerslagpluim ECMWF:
Dagelijks is er neerslag te verwachten.

Voor droge sneeuwval is het dan vooral belangrijk of het dauwpunt negatief is. Vandaar dat ik er even de dauwpuntenpluim bijneem:


Dat is dus het geval tussen vrijdagmiddag en zondagavond. Neerslag die in deze periode valt zal dus doorgaans onder de vorm van droge vokken naar beneden komen. Van zondag op maandag komt Limburg dan vermoedelijk in wat zachtere luchtmassa's terecht. Mogelijk worden de dauwpunten dan in de loop van dinsdag of woensdag weer negatief, met hernieuwde sneeuwkansen.

Of de droge sneeuw dan ook nog eens kan blijven liggen hangt dan weer af van de temperaturen. En die zullen tot vrijdagavond nog boven het vriespunt liggen, waardoor de bodem sowieso nog te zacht en nat is voor een sneeuwdek dat enkele uren stand zou kunnen houden. Het zal op basis van deze pluim vooral in de nacht en ochtend op zaterdag en zondag moeten gebeuren.

Mocht een langgerekte buienlijn zaterdag overdag tot in Limburg geraken, dan zal deze de temperatuur ook mee naar beneden nemen waardoor het kouder blijft dan uit bovenstaande grafiek valt af te lezen;
Tussen zondagavond en maandagavond zal er wellicht zachtere lucht binnendringen. Er zijn zelfs scenario's mogelijk waarbij het maandag +5 tot +10°C wordt, al lijkt iets rond +4°C momenteel het waarschijnlijkst.

Kortom: het kan tussen vrijdagavond en zondagavond in Limburg wel eens wit worden, maar dan moet de neerslag op het juiste moment vallen. Overdag zal de temperatuur steeds boven het vriespunt uitklimmen waardoor het dus zal dooien.

 

Hosted by HostYou - Powered by Sycro