Buien trokken deels naast Limburg door. Windstoot van 130 km/u in Retie

Op onderstaand composiet-radarbeeld van Vlaanderen is te zien hoe de buien Limburg vannacht toch wel weer deels wisten te omzeilen.
Regio Tessenderlo-Beringen-Ham viel er het meeste hemelwater. In een strook over Midden-Limburg viel er minder dan een litertje.

In Tessenderlo werd 18.4 mm gemeten, in Houthalen 0,22 mm. (Bron: waterinfo.be)

Op onderstaand kaartje zien we waar het geonweerd heeft. Zo vinden we ook hier een strook dwars over het centrum van Limburg terug waar er geen ontladingen zijn geregistreerd.


Hier in Neeroeteren heb ik talrijke bliksemflitsen gezien en ook de donders gehoord, maar die werden dus op respectabele afstand geproduceerd. Wat mij betreft heeft het hier dus niet geonweerd, maar wél een stukje verderop.
En voor wie denkt dat de hagelkanonnen hun werk hebben gedaan: We zien hier ook mooi hoe het onweer er regio Sint-Truiden al uit was alvorens de wolken zich boven die hagelkanonnen bevonden. Dit terwijl het regio Tongeren wél goed heeft geonweerd, ondanks de hagelkanonnen daar in de buurt. Hagelkanonnen kunnen dan ook onmogelijk een invloed hebben op de buienvorming, laat staan hagel kapot schieten. Langzaam maar zeker zal iedereen zich daar wel van bewust worden.

Het heeft misschien niet overal geregend en geonweerd, maar het verwachte windfront is wél overal gepasseerd. Al zagen we ook hierbij natuurlijk uitschieters, en waaide het in het westen harder dan in het oosten van de provincie.
Bij onze buren in Retie werd een rukwind van 130 km/u gemeten. Orkaankracht! Helaas zijn er te weinig meetstations voor een volledig overzciht, maar onderstaand kaartje geeft wel een indruk. Hierop zien we de windstoten die tussen middernacht en 1 uur zijn gemeten. Het windfront lag toen dwars over Limburg. Vandaar de 22 km/u in Ell, waar even later ook 57 km/u werd gemeten.

 

Hosted by HostYou - Powered by Sycro 

Comments