Weernieuws Limburg

Lange termijn: De volgende 10 dagen geen winter.

Tot en met dinsdagavond was het voor de winterliefhebbers even interessant om te zien in welke richting de weerkaarten op lange termijn zouden evolueren. In de pluimverwachtingen waren immers een niet te verwaarlozen aantal winterse scenario's terug te vinden. Op woensdagochtend mag de hoop op een vroeg wintertje echter weer voor een poosje worden opgeborgen, getuigde de nieuwste temperatuurpluim:

De grote meerderheid kiest vanaf maandag immers voor een traject met maxima tussen +10 en +15°C. Volkomen anti-winters dus. Het aantal koude scenario's is verwaarloosbaar klein geworden.
Er kan uiteraard nog wel wat verschuiven, maar de kans is klein dat we in november nog met winterweer van betekenis te maken krijgen. En daarmee bedoel ik meer dan een nachtje stralingsvorst.

Eerste kansjes op winters weertype

De eerste nachtvorst hebben we inmiddels al wel gehad, maar zoals eerder aangetoond had dit weinig te maken met winterse weerkaarten. Zo'n stralingskou kunnen we immers ook nog tot laat in de maand mei meemaken tijdens een heldere, windstille nacht. Ook de eerstvolgende 8 dagen kan er van winterse omstandigheden geen sprake zijn, al zal de temperatuur tijdens de nacht naar dinsdag laag boven de Limburgse bodems tot rond of net beneden het vriespunt kunnen zakken. Maar vanaf 21 november zou het volgens de berekeningen van een aantal weermodellen wél structureel kouder kunnen worden. Echter dit is nog ver vooruit en dus ook nog erg onzeker. In de jongste temperatuurpluim van het Europese weermodel is er een voorzichtige trend naar structureel lagere temperaturen te bespeuren, eventueel de naam winterprik waardig.

Buien: Lokaal en tijdelijk

Zondagnamiddag trekken er een aantal lokale buien over Limburg. De term buien impliceert meteen dat het om lokale fenomenen gaat. Fenomenen waarbij in sommige gevallen hagel mogelijk is, maar ook een geïsoleerde donderklap en enkele gemene windstoten. 

De buien zijn goed op te volgen dankzij de radarbeelden, maar ook makkelijk herkenbaar op de satellietbeelden. En wat die satellietbeelden tevens tonen is dat er rond de fel-witte buienplukken plaats is voor opklaringen. Misschien heeft u zodoende zelfs het geluk om een contrastrijke regenboog te zien.
Op de radarbeelden zien we dan wel dat het nooit urenlang zal regenen, maar ze vertellen ons niets over het weerbeeld in de droge zones: is het daar bewolkt, of kan de zon er even doorkomen? Vandaar dat het nuttig is om de satellietbeelden als aanvulling op de radarbeelden te raadplegen.

Radarbeeld 13u05, met ontladingen regio Lommel.

Eerste witte ochtend van het seizoen

Vanochtend lag Limburg er mooi wit berijpt bij. Het vocht uit de onderste luchtlagen vroor vast aan alle oppervlakten met een negatieve temperatuur, zoals grassprietjes, bladeren maar ook auto's, hekwerk en dakpannen. Niet iedereen houdt ervan, maar het levert wel mooie taferelen op.

In Kleine Brogel werd het zelfs -3.3°C

Op heel wat plaatsen was het ook tijdelijk mistig, en dat leverde hier in Neeroeteren een prachtige, zeldzame mistboog op toen de zon er wat feller door kwam.

Tijdens de nacht naar dinsdag gaat het vriezen.

Afgelopen nacht kwam het op vele plaatsen in Limburg al tot grondvorst. Op een hoogte van 10cm vroor het, afhankelijk van de lokale omstandigheden, -1 tot -5 graden.

Overigens is het zo dat er op vele platte daken of auto's vanochtend ook op een rijmlaagje gevormd was, maar dat betekent niet dat de temperatuur in de lucht erboven ook negatief was. Dergelijke oppervlakken geven immers makkelijk warmte af aan de omgeving, waardoor de temperatuur van deze oppervlakken onder een heldere hemel vaak lager uitkomt dan de temperatuur van de lucht erboven. Het is dus iets te kort door de bocht van te zeggen 'dat het heeft gevroren' wanneer de auto of het platte dak wit is.

Op neushoogte bleven de temperaturen nog net positief:

Inhoud syndiceren

Hosted by HostYou - Powered by Sycro