Weernieuws Limburg

Zondagvoormiddag: Onweersbuien komen in de buurt van Limburg

Momenteel lijken de buien eerder te activeren dan op te lossen. Met een nieuwe haard regio Brussel, maar ook nog steeds heel wat ontladingen in de bui die vanuit Charleroi koers zet richting Limburg. De afstand tot Limburg is echter nog groot, dus het zou al bijna middag zijn wanneer het gedonder ons zou weten te bereiken. "Zou", want intussen kan er altijd nog veel veranderen. Deze bui zou kunnen uitsterven, maar ook nieuwe buien behoren tot de mogelijkheid.

Zondagochtend: Onweersbuien kustregio en Frans-Belgische grens

Op de radarbeelden is te zien hoe er op zondagochtend een onweershaard actief is nabij de Frans-Belgische grens, en zich in de richting van Limburg voortbeweegt. De vraag is hoelang die bui nog in leven blijft. Gaan we hier echt gedonder van meekrijgen, of resten er nog slechts wat wolken tegen dat Limburg wordt bereikt? Ook in het uiterste westen van België zijn en waren er reeds enkele vroege buien actief, maar deze blijven uiteraard uit de buurt van Limburg.

Radarbeelden 7u50 en 8u40:

Vanaf maandag voorlopig einde aan de vroege zomer

De temperatuurpluimen laten er geen twijfel over bestaan: vanaf maandag komt Limburg voor langere tijd in een veel koeler weertype terecht.

In bovenstaande pluimverwachting van het Europese ECMWF is de terugval duidelijk te zien. 
Voor het weekend van 28 en 29 april zien we wel alweer een grote spreiding, al blijft de meerderheid van de scenario's wel bij een eerder koel regime.

Eenzelfde trend is te bespeuren in de temperatuurpluim van het Amerikaanse GFS.

In dit artikel kan u meer info vinden over het nut en de interpretatie van de pluimverwachtingen.

 

Zomers warme dagen in het verschiet

Maandag blijft de temperatuur nog even steken bij maxima net beneden 20°C. Vanaf dinsdag zit die 20°C er weer in en op woensdag en donderdag wordt het nóg warmer. Het ziet ernaar uit dat we deze week de eerste 'zomerse' dagen gaan krijgen, met dus maxima van 25°C en meer.

Maxima voor maandag (Weermodel GFS):

 

Maxima voor dinsdag (GFS):


Maxima voor woensdag (GFS):

Grote kans op een droge week met vanaf zaterdag telkens maxima boven 20°C.

Goed nieuws voor de liefhebbers van warm en droog lenteweer! Want de weercomputers laten er momenteel weinig twijfel over bestaan: vanaf zaterdag wordt het dagelijks 20°C en meer.

De trend in bovenstaande temperatuurpluim van de Amerikaanse weercomputer GFS zien we ook terug in deze van de Europese weercomputer ECMWF:

 

Misschien dat er lokaal nog even een buitje valt, maar vanaf vrijdag blijft het op de meeste plaatsen gedurende minstens een week lang droog. Mogelijk zelfs nog langer, maar in de weerkunde moeten we voor zo'n lange termijn altijd wat voorzichtger zijn.

Inhoud syndiceren

Hosted by HostYou - Powered by Sycro 

Comments