Weernieuws Limburg

Geen neerslag, wél hitte op komst

Het begint er nu toch wel stilaan problematisch uit te zien voor de land- en tuinbouw in delen van Limburg. Met name de delen die de voorbije weken vaak aan de langdurige regenval of onweersbuien wisten te ontsnappen. De bodem is daar op vele plaatsen kurkdroog, en het ziet ernaar uit dat er de volgende 10 dagen geen regen van betekenis te verwachten is. Ook waar er in mei wél nog heel wat regen viel begint het stilaan droog te worden. Dit terwijl de temperaturen volgende week vermoedelijk ook nog eens de pan uit zullen swingen...

Dit is de totale neerslag die volgens de Amerikaanse weercomputer te verwachten is in de komende 10 dagen:

Juist ja! 0 tot 1 liter per vierkante meter. En dat zou dan ook nog eens donderdagochtend 21 juni vallen. Daarna blijft het droog.

Het klimaat van Limburg: Voetjes op de grond!

"Het is zomer, dus het hoort nu eenmaal zeer warm en droog te zijn". Dat lees en hoor ik geregeld van mede-Limburgers. Maar wat blijkt uit de statistieken: juli is samen met december gemiddeld de natste maand van het jaar. Terwijl de gemiddelde maximumtemperatuur zelfs in juli en augustus beneden 25°C ligt. Een overzicht.

Temperaturen

Uit onderstaand klimatogram blijkt dat de gemiddelde maximumtemperatuur in juni te Kleine Brogel 'slechts' 21°C bedraagt. In juli is dat 23 a 24°C en in augustus valt dat gemiddelde alweer ietsje terug.

Maandagnamiddag: regen en onweer in opmars. Blijft Limburg buiten bereik?

Op de satellietbeelden, radarbeelden en bliksemdetectiesystemen is maandagnamiddag goed te zien hoe regenzones en onweersbuien vanuit het noorden van Frankrijk België binnenkomen. De weerkaarten geven aan dat het een randgeval voor Limburg wordt, maar met een goede kans dat het hier tot minstens na zonsondergang droog blijft.
Radarbeeld 15u15:

Op het satellietbeeld is te zien dat het op vele plaatsen in Limburg nog zonnig is., maar dat de hoge wolkensluiers, afkomstig van de buientoppen, wel snel naderbij schuiven.

Zondagavond: onweer blijft ten zuiden van Limburg

In de loop van zondagavond is er vanuit het zuiden meer en meer hogere bewolking komen opzetten. Dit zijn echter slechts de restanten van voormalige buien die actief waren boven Frankrijk. Er zijn wel nog onweders aan het knallen in Luxemburg, maar deze zullen ten zuiden van Limburg naar Duitsland trekken. satellietbeeld 19u45:

De dikke witte plukken op bovenstaan satellietbeeld zijn de actuele buientoppen. De radarbeelden bevestigen dat er inderdaad regen uit valt.

Bliksemdetecties tussen 17u47 en 19u47:

Donderdag vooravond; enorme bui net noord van Limburg. Buien op komst uit Duitsland?

Tussen 16u30 en 18u30 is er een enorme onweersbui van Helmond naar Eindhoven getrokken. Ten zuiden van deze "moeder-bui" ontstond er ook nog een uitloper tussen Valkenswaard en Achel, waardoor de donders in het noorden van Limburg goed te horen waren. Voorlopig blijft Limburg echter gespaard, terwijl er vanuit de regio Helmond-Eindhoven talrijke berichten van wateroverlast gemeld worden.

Inhoud syndiceren

Hosted by HostYou - Powered by Sycro