Weernieuws Limburg

In de loop van zondag kans op buien. Eerst nog warm.

Het ziet er intussen toch wel naar uit dat er op zondag een einde wordt gemaakt aan ons luxe-nazomertje. In de loop van de dag komt er namelijk een buienzone opzetten vanuit het westen, en zodra deze buien ons bereikt hebben zal de temperatuur serieus terugvallen. Waarschijnlijk zal dit echter pas in de loop van de namiddag of avond gebeuren, waardoor de temperatuur eerst nog tot ruim boven 20°C weet op te lopen. De timing waarop de eerste buien uiteindelijk boven Limburg mogen verwacht worden is echter nog onzeker. Afhankelijk van het tijdstip (en bijgevolg temperatuur) is zelfs onweer niet uitgesloten. 

Verschillende Limburgse nazomertjes

In de komende 8 dagen krijgt Limburg te maken met verschillende nazomertjes. Het eerste begint vrijdag, met dan maxima rond 22°C. Zaterdag krijgt dit een verlengstuk met zelfs temperaturen tot 24°C in thermometerhut. Op terrasjes en in achtertuintjes kan het dus op vele plaatsen 25°C en meer worden. Zondag stroomt er vervolgens wat koelere lucht binnen, maar tegen dinsdag zit er alweer 20°C en meer in. Mogelijk komen we op woensdag en donderdag zelfs dicht in de buurt van 25°C uit. De zomer is dus nog steeds niet helemaal voorbij! Met dergelijke temperaturen is het moeilijk om van nazomer te kunnen spreken, al kunnen we vanwege de kalender moeilijk anders...

Temperatuur-indicatie volgens weermodel GFS voor vrijdagnamiddag:

Eerste nachtvorst van het seizoen

De voorbije tijd heeft het in Limburg nu en dan al eens aan de grond gevroren. Zoals bijvoorbeeld ook zaterdagochtend, toen het aan de grassprietjes in Diepenbeek -4°C was. Maar officieel mag er pas van nachtvorst worden gesproken zodra de temperatuur ook in thermometerhut op 1.5 meter hoogte een minnetje te zien is. En dat was vanochtend op de laatste dag van september het geval. In Diepenbeek zakte de temperatuur op die hoogte tot -0.3°C. Ook rondom Limburg werden er hier en daar minnetjes genoteerd, met een -0.5°C in Ell en zelfs -0.9°C in Eindhoven. Het was dan ook een perfecte uitstralingsnacht, onder een heldere hemel en bij windstille omstandigheden.

Opmerkelijk wel, want het is 40 jaar geleden dat het nog zó vroeg op het herfstseizoen tot nachtvorst kwam. En dát na een recordwarme zomer...

Laatste twintiger van september, laatste twintiger van het jaar?

Op basis van de temperatuurpluimen kunnen we er zeker van zijn dat de temperatuur de volgende dagen meerdere graden beneden de kaap van 20°C zal blijven. Dat betekent dat we vandaag donderdag 27 september, de laatste twintiger en dus 'warme dag' van september zullen optekenen. 

In de loop van volgende week zou de temperatuur weer wat dichter in de buurt van 20°C kunnen uitkomen, maar het wordt toch stilaan onzeker of we die kaap nog zullen ronden. Volgens de Amerikaanse weercomputer zou het kunnen lukken op vrijdag:

Volgende week zeer warm voor de tijd van het jaar.

De verschillende weercomputers sturen voor volgende week nu toch al een tijdje aan op zeer hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. De kans op een reeks van dagen met maxima boven de 25°C is voor Limburg best groot. Dit valt af te leiden uit de temperatuurpluimen van zowel het Amerikaanse GFS als het Europese ECMWF.

Temperatuurpluim GFS:

Temperatuurpluim ECMWF:

Inhoud syndiceren

Hosted by HostYou - Powered by Sycro