Weernieuws Limburg

Donderdagochtend en -voormiddag windstoten tussen 80 en 100 km/u

Tussen donderdagochtend 4u en donderdagmiddag 13u zal het in Limburg hard gaan waaien. Hoe zwaar de windstoten per locatie precies zullen zijn is niet uit te maken, maar we houden voor de periode 6u tot 12u best rekening met rukwinden tussen 80 en lokaal 100 km/u. De periode waarin er dus rukwinden tot boven 80 km/u kunnen voorkomen is inderdaad wat verlengd in vergelijking met eerdere berekeningen.

Eerst veel regen, dan veel wind en daarna (licht) winters

Het wordt een bijzonder grillige week voor Limburg en omstreken. In de loop van maandag kan er immers veel regen en wind verwacht worden. Op donderdag eist de wind mogelijk een zeer voorname rol op, en vanaf vrijdag vergroot de kans op vorst. Of er dan ook kans is op sneeuw zal pas later in de week duidelijk worden.

In de neerslagpluim zien we alvast meteen een duidelijke piek van maandagmiddag tot dinsdagmiddag, en dan na een wisselvallige woensdag ook weer een piek op donderdag.

In de windpluim vinden een zeer opvallende uitschieter terug voor donderdag, met kans op rukwinden boven 100 km/u (28 m/s). Of het zo'n vaart zal lopen zal de volgende dagen moeten blijken.
Maandag komen we overigens ook al dicht in de buurt van 75 km/u. (21 m/s)

Vorstgrens maandagochtend halverwege Nederland. Dinsdagochtend even tot boven Limburg.

Het wil maar niet lukken voor Koning Winter. Ondanks een noordoosten- tot oostenwind komen we niet verder dan eens wat lichte vorst in de ochtend.
Woensdagochtend en donderdagochtend zullen de temperaturen weer positief zijn, maar vanaf vrijdag en zeker tijdens het weekend komt dat vriespunt weer dichterbij. Een echte winterinval staat voorlopig echter niet op de kaarten.

Temperatuurkaart Benelux, gemeten op maandagochtend om 6u:

 

Temperatuurkaart Benelux, gemeten op dinsdagochtend om 7u:

Waarschuwing: Woensdagochtend zeer zware windstoten

Sinds maandag berekenen alle weermodellen zeer zware rukwinden tijdens de passage van een koufront, dat woensdagochtend ergens tussen 5u en 8u over Limburg zal trekken. We kunnen er dus wel van uitgaan dat deze berekeningen juist zijn. Bijgevolg kan ik ook weinig nuanceren en moet ik vooral waarschuwen voor gevaarlijk weer. Op en rond het koufront zullen zich zeer felle buien bevinden, welke tot extra zware windstoten kunnen leiden als gevolg van luchtverplaatsingen tussen de verschillende luchtlagen. Er dient rekening te worden gehouden met rukwinden die kunnen oplopen tot 100km/u en lokaal misschien nog meer.

Dergelijke windsnelheden zijn in Limburg uitzonderlijk. Als je ziet dat er de voorbije dagen reeds probleempjes opdoken vanwege rukwinden tot 70 km/u, dan verwacht ik nu wel flink wat schade. Het lijkt er bovendien op dat de zwaarste windstoten boven Limburg te verwachten zijn rond de tijd dat de ochtendspits op gang komt. Omgewaaide bomen en andere obstakels zouden die ochtendspits wel eens kunnen gaan bemoeilijken.

Enkele tips:

Maandagavond: stormdepressie boven Limburg

Laten we beginnen met het goeie nieuws: doordat de stormdepressie met kern pal over Limburg zal trekken gaat het met de wind boven onze streken heel erg meevallen. Het sterkste windveld bevindt zich immers ten zuiden van de kern. De kern vormt het bekende 'oog van de storm', en daarin is het dus rustig. Maar in de buurt van die kern bevindt er zich wél behoorlijk wat regen, en deze is dus voor Limburg bestemd.

Verwachte luchtdruk volgens GFS om 19u maandagavond:

Onder de kern van de depressie vertoeft Limburg in rustig vaarwater. Let ook op de pijltjes, welke een rondje draaien boven Limburg. Rond de kern van een depressie waait de wind immers tegen de richting van de wijzers van de klok in.
Dat is wat gedetailleerder ook in dit kaartje van het fijnmazige model AROME te zien:

Inhoud syndiceren

Hosted by HostYou - Powered by Sycro