Weernieuws Limburg

Zomer nog lang niet ten einde

De volgende dagen blijft het in Limburg gewoon hoog zomers. Daar horen -naast zon- ook wel stapelwolken bij, met misschien eens een lokaal buitje, maar de temperatuur blijft nog zeker tot en met donderdag boven de normale maximumwaarde voor deze tijd van het jaar uitkomen. (22°C)

Temperatuurkaartje (GFS-weerplaza) voor woensdag:

Ook op dinsdag en donderdag zal de temperatuur vlot tot 25°C en meer oplopen. Mogelijk volgt er vanaf vrijdag even een dipje, maar gezien de spreiding in onderstaande temperatuurpluim zijn de weerkaarten voor die termijn zeker nog niet geschud. 

Er viel veel tot zeer veel regen, maar het zwaarste onweer miste Limburg

Overal in Limburg heeft de natuur tijdens de nacht naar vrijdag zijn welverdiende litertjes regenwater gehad. Voor kampeerders was het dan weer minder leuk. Op het neerslagkaartje van waterinfo.be is goed te zien waar er het meeste water naar beneden kwam:

Op sommige plaatsen viel er liefst 15 tot 20 liter meer dan op andere plaatsen. Van de meetstations van waterinfo.be heeft Houthalen de hoogste neerslagsom opgevangen, met in totaal 27.2 mm. Lokaal in de buurt kan er daar dus gerust ergens 30 mm zijn gevallen. In Genk (Sledderlo) werd er dan weer slechts 8.5 mm opgevangen. Grote verschillen over korte afstanden dus. Pukkelpop zal naar schatting toch ook wel een goeie 20 tot 25 liter per vierkante meter te pakken hebben gekregen. Nog enkele cijfers: Tessenderlo 15.3 mm, Neeroeteren 13.6 mm, Lummen 17.4 mm en Kanne 8.8 mm.

Het weerbericht voor Pukkelpop

Update dinsdag 14 augustus 2018 - Ruben Weytjens

Samengevat

Het wordt een vrij warme editie met echter toch wel verschillende gezichten. Woensdag kan het festival onder ideale omstandigheden van start gaan, met zomerse temperaturen en veel zon. Donderdag wordt dan meteen de warmste dag met maxima rond 30°C, maar in de loop van de avond vergroot dan ook de kans op buien. Of zo'n bui op z'n hevigst over Kiewit zal trekken is vooraf niet te voorspellen, maar het is wel iets om in de gaten te houden. Vanaf vrijdagmiddag blijft het dan voor de rest van het festival droog. Vrijdag worden maxima rond 23°C bereikt en zaterdag kan dat nog iets meer zijn. 


Van dag tot dag

Woensdag

Maandagnamiddag fikse buien, soms met onweer

Op de radarbeelden (link) zien we in de vroeg namiddag talrijke fikse buien ontstaan en richting Limburg trekken. Onder de doorgaans kleine kern van de buien kan er veel neerslag in korte tijd vallen, heuse drashbuien dus. En op steeds meer plaatsen kan het de volgende uren gaan donderen.

Radarbeeld 13.10  uur (Bron: Belgocontrol, niet openbaar)

Maandag ouderwets wisselvallig

De liefhebbers van oer-Vlaamse wisselvalligheid met prachtige buienwolken en nu en dan eens flink gekletter zijn de afgelopen weken en maanden vaak en langdurig op hun honger blijven zitten. Maar morgen krijgen we nog eens zo'n lekker actief weerdagje! Niet iedereen zal gelijkmatig door de buienmolen worden bediend, maar op heel wat plaatsen zal het niet bij één enkel bui blijven. En hier en daar zal het ook wel eens donderen. 

Een dag waarop waarschijnlijk niemand zal mopperen, want de zomerliefhebbers hebben al een fantastische periode gehad waarmee ze er toch wel voor een jaar of drie tegen kunnen. Terwijl de liefhebbers van gematigde zomertemperaturen en verfrissende buien niets meer te klagen hebben over hitte en blij kunnen zijn voor weer een beetje gratis hulp voor de dorstige tuin en natuur... Hier heb ik als weerman lang naar uitgekeken: een dag waarop iedereen tevreden zal zijn!! (knipoog)

Inhoud syndiceren

Hosted by HostYou - Powered by Sycro 

Comments