550 jaar Slag bij Brustem 28 en 29 oktober 2017

Het weerbericht voor Brustem - Update 28 oktober om 17.17 uur

Zaterdagavond 28 oktober

In de loop van de avond kan het soms wat gaan miezeren. Waarnemingen uit het zuiden van Nederland geven aan dat de motregendruppeltjes al tot dicht tegen de grens zijn opgerukt. Op basis van de laatste weerkaarten zou het wel pas na middernacht wat harder kunnen gaan regenen.
De wind heeft omstreeks 17u een gemiddelde snelheid rond 4 Beaufort. Kleine Brogel noteerde als eens een windstoot tot 47 km/u. Dat lijkt toch te bevestigen dat we later vanavond rukwinden tot 55 a 60 km/u kunnen verwachten. Het sterkste windveld passeert vannacht rond 4u, met dan tijdelijk rukwinden tot 65 km/u. Zondagochtend zal de wind langzaam wat aan kracht inleveren.

Opgelet: Motregen zal door de radarsystemen vaak niet worden opgepikt omdat de druppeltjes te klein zijn. De radarbeelden die aangevuld worden met grondwaarnemingen geven een betere indicatie.
Te raadplegen via deze pagina.

Zondag 29 oktober

Zondagochtend zal er even een intensere regenzone over Brustem trekken. De nodige marges in acht genomen zou het ten laatste tussen 10 en 11u droog moeten worden.
Vanaf dan blijft het meestal droog, al kunnen er vanaf 15u toch af en toe nog wat druppeltjes vallen. Nooit grote hoeveelheden, maar regionaal genoeg om het nog eens opnieuw nat te maken.
De wind zal wel langzaam in kracht afnemen. 's Middags staat er nog 4 Beaufort uit het noordwesten. 's Avonds blijft er na 19u nog 2 Beaufort van over.
De maxima zijn gelijk aan de minima en situeren zich rond 12°C. Namiddag is het nog maximaal 10°C, en tegen 20u is het nog slechts een graad of 7. Een dikke jas zal dus geen overbodige luxe zijn.

 

Illustratie bij de verwachting: Neerslagkaartjes AROME-model

Let op: deze weerkaartjes mogen niet helemaal letterlijk worden afgelezen. Ze dienen als indicatie en moeten met de nodige marges worden geïnterpreteerd.


Zaterdagavond 22u
: Lichte neerslag in de buurt. Vóór deze tijd kan er echter ook al wel eens wat motregen vallen.

 

Middernacht: Intensere buien dienen zich aan vanuit het noorden en verspreiden zich vervolgens over de rest van Limburg

 

Zondagochtend 10u: De laatste regen valt nog boven omgeving Sint-Truiden en Brustem:

Zondagochtend 11u: Droog


Zondagmiddag 15u: Op basis van deze indicatie moet er toch weer rekening worden gehouden met soms wat gemiezer, echter zeker geen felle buien.

550 jaar Slag bij Brustem 28 en 29 oktober 2017

Het weerbericht voor Brustem - Update 27 oktober om 19.40 uur

Zaterdag 28 oktober

Zaterdag blijft het tot de vooravond droog. In de loop van de avond wordt het druilerig met soms lichte regen of motregen. De verschillende weercomputers zijn het echter niet eens over de timing waarop de regendruppels Brustem kunnen bereiken. Volgens sommige berekeningen zou dat al vanaf 18u het geval kunnen zijn, maar andere weermodellen houden het zelfs tot na 22u droog...

Het wordt maximaal 13°C. 's Avonds koelt het vanwege de dikke bewolking nauwelijks af. De temperatuur blijft heel de nacht boven 10°C. 

Er komt een matig tot vrij krachtig windveld te staan. Namiddag kunnen er rukwinden tot 40 km/u voorkomen, in de loop van de avond wordt dat al eens een uitschieter tot 50 km/u.
Ook tussen middernacht en zondagochtend blijft het vrij krachtig waaien met windvlagen tussen 50 en 60 km/u. 

Zondag 29 oktober

Zondag is het eerst nog druilerig, maar tegen de middag zal het toch wel droog worden. Het blijft dan ook voor de rest van de dag droog, waardoor alle programma's in droge omstandigheden kunnen plaatsvinden.
Het wordt wel nog wat frisser met uiteindelijk maxima rond een frisse 11°C. 's Avonds zal het vanwege de opklaringen ook snel afkoelen.

Het blijft nog tot de vooravond flink waaien met gemiddeld 4 Beaufort uit het noordwesten. De rukwinden zwakken af van maximaal 55 km/u om 8u tot 35 km/u om 14u. In de loop van de avond zal de wind verder afzwakken tot nog gemiddeld 2 Beaufort.

Info evenement via deze link

 

Illustratie bij de verwachting

 

ZATERDAGAVOND

AROME-model voor zaterdagavond 20u: de eerste neerslagsignalen duiken op boven Limburg, al stelt het nog nauwelijks iets voor:


Hirlam-model voor zaterdagavond 18u: Een regenzone reikt vanuit het noordwesten reeds tot Brustem:


Harmonie-model
voor zaterdagavond 22u: Regen zit binnen bereik van Brustem, maar mogelijk blijft het toch nog steeds droog.


ZONDAGOCHTEND

Hirlam-model voor zondag 11u: een regenzone ligt inmiddels net ten zuiden van Limburg en trekt richting Frankrijk.Harmonie-model voor zondag 11u: De laatste buien trekken weg naar het zuiden

Hosted by HostYou - Powered by Sycro 

Comments