Het weerbericht voor Militaire TAPTOE

Sint-Truiden, 24 mei 2018

Op donderdagavond gaan we de ontwikkelingen op radar- en satellietbeelden goed in de gaten moeten houden. De weerkaarten tonen immers aan dat er een kans op hevig onweer bestaat. Dit betekent dus niet dat Sint-Truiden er ook effectief mee te maken zal krijgen. Maar mocht zo'n bui met kern net boven de Markt terechtkomen, dan zou er veel regen in korte tijd kunnen vallen. In het slechtste geval hoort daar dan ook hagel bij en uiteraard moet er worden opgelet voor de bliksems. 

Beneden enkele van de mogelijke scenario's. Sowieso zijn we aangewezen op de radar- en satellietbeelden, aangezien geen enkel model precies kan berekenen waar en wanneer de buien precies terecht zullen komen. Alles in beschouwing genomen lijkt me de kans op buien tussen 18u en 20u het grootst.

1) Volgens weermodel ARPEGE komt de buienontwikkeling regio Sint-Truiden al in de late namiddag op gang, en zullen de buien tegen 19u al gepasseerd zijn. De marge is uiteraard klein, en dit is slechts een (één) computerberekening.

Indicatie voor 19u:

Indicatie voor 20u:

Indicatie voor 21u:2) Volgens weermodel ICON zal er ergens tussen 18u en 21u een buiengolf passeren. Deze buien zouden over het zuiden niet al te hevig zijn.

Indicatie voor 19u:

Indicatie voor 20u:

Indicatie voor 21u:

3) Op de gesimuleerde radarbeelden van het HARMONIE-model ziet het er allemaal wat extremer uit. Her zien we een buiengolf tussen 18u en 21u over Limburg trekken, met een aantal hevige buien waaruit veel neerslag in korte tijd kan vallen.

Indicatie voor 19u:

Indicatie voor 20u:

Indicatie voor 21u:

4) Weermodel AROME komt dan weer met een merkwaardige ontwikkeling, waarbij er zich namiddag een buienzone ten zuiden van Limburg weet te ontwikkelen maar vervolgens zou deze buienzone vlak voor onze deur beginnen oplossen. Regio Sint-Truiden kan nog wel enkele restanten meekrijgen, maar ook hier zou het na 19 uur droog blijven

Indicatie voor 16u:

Indicatie voor 17u:

Indicatie voor 18u:

Indicatie voor 19u:

Hosted by HostYou - Powered by Sycro