Het weerbericht voor de kerstmarkt te Sint-Truiden

2 en 3 januari 2018

Vanwege het te verwachten stormweer is dit een extra weerbericht met het oog op de kerstmarkt te Sint-Truiden.

Update dinsdag 2 januari 2018 - 15u45

Vanavond wordt het in Sint-Truiden reeds druilerig, met vaak lichte tot soms matige regenval. Met de wind valt het voorlopig al bij al nog mee, al zal het wel stilaan harder gaan waaien.
Vóór middernacht blijven de rukwinden echter beneden 60 km/u. 

Rond middernacht zal het tijdelijk wat droger zijn, maar na 2u mogen nieuwe buien vanuit het westen worden verwacht. De windpieken lopen dan op tot 70 km/u en meer.
Vervolgens zal er tussen 4u en 5u een zeer actief koufront over Sint-Truiden trekken. Dit wordt gekenmerkt door hevige buien waarbij er zelfs kans is op onweer, en waarbij de rukwinden lokaal tot 100 km/u of zelfs nog wat meer kunnen oplopen.
Dit zijn zeer hoge windsnelheden, waarmee we in Limburg zeker niet vertrouwd zijn. Het immers al heel wat jaren geleden dat we nog met dergelijke windsnelheden te maken kregen. Alles wat niet goed vast zit kan dus worden losgerukt.

Het koufront zelf zal vrij snel passeren. Erachter zal de wind even wat kalmeren, maar in de loop de ochtend volgt er nog een tweede windpiek met opnieuw kans op rukwinden tot 90 km/u.
In de late voormiddag mag er zelfs nog een derde piek met dergelijke windsnelheden worden verwacht. Deze snelheden kunnen nog steeds voor schade zorgen.

Tussen 12u en 17u zijn er dan nog geregeld rukwinden tussen 65 en 80 km/u te verwachten.
Pas in de loop van de avond zal de wind langzaam maar zeker luwen, al blijven er nog tot na 20u rukwinden tot 60 km/u mogelijk.

Vooral voormiddag kunnen er nog enkele buien vallen, maar voor namiddag en 's avonds is de kans groot dat het droog blijft.
Het is bijzonder zacht, met woensdagochtend rond 4u temperaturen in de buurt van +13°C. Na de passage van het koufront wordt dat +7°C, om vervolgens tegen woensdagmiddag weer op te klimmen naar +9°C.


Kaartje met maximale windstoten rond 5u volgens het AROME-model:

 

Windstoten rond 5u volgens HARMONIE:

Windstoten rond 6u volgens HARMONIE:

Windstoten rond 7u volgens HARMONIE: 110-120 km/u net ten zuiden van Sint-Truiden. In het noorden van Limburg amper 50 km/u.


Windstoten rond 14u volgens HARMONIE:

Windstoten rond 20u volgens HARMONIE:

Hosted by HostYou - Powered by Sycro 

Comments