Tropische Fiesta Tropical

Grote Markt Sint-Truiden, 14 en 15 juli 2018

Wie lang geleden een datum geprikt heeft op het evenement 'Fiesta Tropical' op de Grote Markt van Sint-Truiden, zal toen misschien gehoopt hebben dat het ook werkelijk tropisch heet zou worden. In de wetenschap dat het echter ook altijd zwaar kan tegenvallen in ons Belgenlandje. Maar kijk: het gaat komend weekend nog écht tropisch worden ook!

Weersverwachting voor zaterdagavond en zondagnamiddag.

Voor 'Bar Tropical' op zaterdagavond ziet het er al ideaal uit, met hoge temperaturen die in de loop van de avond slechts traag teruglopen. Pas na 23 uur zakt de temperatuur beneden 20°C.
Doordat de wind ontbreekt zal het nog heel de avond aangenaam buiten vertoeven zijn.
Buien blijven veilig uit de buurt.

Voor zondagnamiddag berekenen de weermodellen maxima rond 29°C in thermometerhut in de buurt van Sint-Truiden. Op de Grote Markt zal de temperatuur vanwege de bebouwing, bestrating en gezelligheid echter vlot tot meer dan 30°C oplopen. Temperaturen van 30°C en meer worden in het weerjargon als tropisch bestempeld. Het wordt dus echt een tropisch feest!
Buien blijven ruim uit de buurt van Sint-Truiden, dus dat zal geen zorg zijn. Het gevaar komt eerder van de sterke zon; De UV-index zal pieken tot niveau 7. Het valt vanwege de warmte ook aan te raden om geregeld schaduw op te zoeken en voldoende water te drinken. 

's Avonds koelt het slechts traag af, dus het blijft ook na afloop nog lang aangenaam terrasjesweer. Om 23 uur zal de temperatuur nog steeds meer dan 20°C bedragen.

 

Enkele kaartjes ter illustratie

Indicatieve maxima in thermometerhut op zondag volgens het Amerikaanse GFS:

 

Als we dan een beetje inzoomen op de verwachting volgens het Duitse model ICON, dan zien we ongeveer eenzelfde berekening:

 

Neerslagsom zaterdag tussen 16u en 22u:

Neerslagsom zondag 11u tot 17u:

Hosted by HostYou - Powered by Sycro