Pukkelpop 2015

Het weerbericht voor Pukkelpop - Update woensdag 19 augustus 2015

Het ziet er nog steeds uitstekend uit voor de Pukkelpop 4-daagse. Eigenlijk kan het nauwelijks beter, met zo goed als droog en vaak zonnig en warm zomerweer.
Er is bovendien geen onweersdreiging te bespeuren.


Woensdag 19 augustus

Temperatuur: Maxima rond 23 a 24°C in thermometerhut. Het koelt 's avonds wel vlot af. Rond 2u 's nachts is het nog een graad of 11.
Neerslag: De kans op een bui is verwaarloosbaar klein. De kans op onweer is onbestaande.
Zon: Voormiddag brede opklaringen, namiddag afwisselend zon en stapelwolken, 's avonds breder wordende opklaringen
Wind: Er waait een zwakke, soms nauwelijks voelbare zuidwestenwind.

Donderdag 20 augustus

Temperatuur: Maxima rond 23 a 26°C in thermometerhut, afhankelijk van de bewolkingsgraad. 
Neerslag: Kleine kans op een kort buitje, maar waarschijnijk droog.
Zon: Regionaal een grijze start. Daarna zonnige perioden en soms eens wat meer wolken.
Wind: Opnieuw een zwakke zuidwestenwind.

Vrijdag 21 augustus

Temperatuur: Maxima rond 27 a 28°C in thermometerhut. In de zon en in een mensenmassa kan het vlot meer dan 30°C worden.
Neerslag: Namiddag kleine kans op een lokale bui, maar het moet al erg tegenzitten indien dat ook nog eens boven Kiewit gebeurt.
Zon: Veel zonneschijn met soms even wat schaduw vanwege een mooiweerwolk.
Wind: Zwakke zuidenwind.

Zaterdag 22 augustus

Temperatuur: Maxima rond 27 a 29°C in thermometerhut, en op de wei dus meerdere graden warmer nog.
Neerslag: Droog.
Zon: Voormiddag zonnig, namiddag ook enkele stapelwolken.
Wind: Vanaf de middag een matige oostenwind, 's avonds wordt het weer rustig.

 

Onderwerpen

Tomorrowland 2015

Het weerbericht voor Tomorrowland - Update zondag 26/7

Zondag 26 juli

Vandaag - zondag- zal een regenzone eerder arriveren dan eerst voorzien. Het zal namelijk namiddag reeds gaan regenen, al volgen er nog wel droge intermezzo's in de loop van de avond.
De wind doet het wel kalmer aan in vergelijking met gisteren. Maxima rond 20°C.

 

Update donderdag 23/7

Vrijdag 24 juli

Vrijdag lijkt meteen de beste festivaldag te gaan worden. Onder brede opklaringen loopt de temperatuur immers op richting maxima rond 25°C. Dit zijn uiteraard de temperaturen onder thermometerhut. In de zon en in de dansende massa zal het een stuk warmer worden. Er waait slechts een zuchtje wind.
In de loop van de avond neemt de kans op regen met mogelijk onweer toe. Op basis van de laatste weerkaarten kunnen de buien eerder arriveren dan eerst voorzien. Dit betekent vanaf 20u. Een poncho is dus aan te raden voor wie het risico op een nat pak en koud gevoel (met het oog op de volgende dagen) wil minimaliseren.

Zaterdag 25 juli

Zaterdag ziet er momenteel de minste festivaldag uit. We zullen vooral tijdens het eerste deel van de dag moeten rekening houden met buien die van tijd tot tijd over Boom zullen trekken. De kans op onweer is dan wel beperkt.  In het tweede deel van de dag wordt het droger. 
Ondanks enkele opklaringen in de loop van de namiddag blijft de temperatuur wellicht net beneden 20°C steken.
Vooral rond het middaguur komt er ook flink wat wind te staan, mogelijk zelfs even 6 tot 7 Beaufort. Partytentjes op de camping zullen dan absoluut goed verankerd moeten zijn, al raad ik aan om ze tijdelijk op te bergen. Er zijn rukwinden mogelijk tot 70km/u. 's Avonds zwakt de wind weer snel in kracht af.

Zondag 26 juli

Voor zondag ziet het er dan weer een stuk beter uit. Een buitje is nooit ver uit de buurt, maar mits wat meeval blijft het boven Tomorrowland helemaal droog.
De temperatuur klimt namiddag naar 22 a 23°C, en dat zijn uiteraard prima waardes voor een dance festival.

Het weerbericht voor Tomorrowland 2015 - Update woensdag 22 juli

Donderdag 23 juli

Het feest begint donderdag voor de campeerders op Dreamville, en het heeft er voor de eerste avond al ooit veel slechter uitgezien...
Namiddag loopt de temperatuur op tot een graad of 23 en het blijft droog tot de avond. Na 18u zou er soms wat licht gemiezer uit een dikke wolkenband kunnen vallen, maar als er in totaal 1 liter per vierkante meter valt zal het veel zijn. Wie weet stelt het boven Boom zelfs nauwelijks iets voor. Het zal zo goed als windstil zijn.
Na middernacht blijft het droog en koelt het onder breder wordende opklaringen wel flink af. Minima net boven 10°C.

Vrijdag 24 juli

Vrijdag lijkt meteen de beste festivaldag te gaan worden. Onder brede opklaringen loopt de temperatuur immers op richting maxima rond 25°C. Dit zijn uiteraard de temperaturen onder thermometerhut. In de zon en in de dansende massa zal het een stuk warmer worden. Er waait slechts een zuchtje wind.
In de loop van de avond neemt de kans op regen met mogelijk onweer toe. Waarschijnlijk blijft die neerslag tot middernacht ten westen van Boom, maar in de nacht naar zaterdag zou het ook boven Tomorrowland wel eens flink kunnen gaan gieten.

Zaterdag 25 juli

Zaterdag ziet er momenteel de minste festivaldag uit. We zullen moeten rekening houden met buien die van tijd tot tijd over Boom zullen trekken. De kans op onweer is dan wel beperkt.
Soms komt er ook even ruimte voor de zon, en dan zal het zeker meteen aangenaam aanvoelen, maar veel hoger dan 21°C zal de temperatuur niet oplopen. 
Vooral rond het middaguur komt er ook flink wat wind te staan. Partytentjes op de camping zullen dan goed verankerd moeten zijn. In het festivalpark zijn geen problemen te verwachten. Tijdens een felle bui kan er wel eens een rukwind tot 60km/u voorkomen. 's Avonds zwakt de wind weer snel in kracht af.

Zondag 26 juli

Zondag ligt nog het verst van ons verwijderd, en dus zit er ook het meeste rek op deze verwachting. Momenteel ziet het er echter wel weer een stuk stabieler uit dan voor zaterdag, al is een buitje nooit ver weg. De temperatuur klimt namiddag naar 22 a 23°C, en dat zijn uiteraard prima waardes voor een dance festival.

Tomorrowland 2015

Het weerbericht voor Tomorrowland 2015 - Update 20 juli

De afgelopen dagen hebben we steeds meer lijn in de verwachtingen voor de periode vrijdag 24 juli tot zondag 26 juli zien komen, al zijn er wat details betreft nog wel wat open eindjes.
Het is eerste wat duidelijk is geworden: We gaan tijdens Tomorrowland gespaard blijven van hitte. Het ziet ernaar uit dat de temperaturen 's namiddags gaan oplopen naar waardes tussen 22 en 25°C, afhankelijk van de hoeveelheid opklaringen. Dit zijn wat mij betreft de ideale waardes voor een dance festival. Immers zodra de zon erdoor komt zal het in de menigte (en zeker ook in de tenten/hallen) heel wat warmer aanvoelen.
Die zon gaat er dus ook wel geregeld aan te pas komen, al laat de rommelige situatie op de weerkaarten het niet toe om hier nu reeds een gedetailleerde inschatting over te maken. We gaan immers ook rekening moeten houden met enkele buien, al hoeven die buien niet per see dagelijks boven Boom te vallen. De kans op een droge vrijdag is alvast wel groter dan de kans op een volledig droge zaterdag. De kans op hevig onweer is - mede vanwege de temperaturen - beperkt, dus daar hoeven we ons niet meteen ongerust over te maken.

Later deze week volgt een meer gedetailleerde update.

Rock Herk

Het heeft er een hele poos onzeker uitgezien voor Rock Herk, en wat neerslag betreft zijn de weercomputers er nog niet volledig uit. Maar het ziet er intussen wel naar uit dat we gespaard blijven van een zondvloed of hevige onweersbuien. Met zomerse temperaturen erbij zal het gemiddeld uitstekend festivalweer worden.

Vrijdag kan de temperatuur nog oplopen naar maxima dicht in de buurt van 30°C. Die piek wordt rond 17u bereikt, bij aanvang van het festival. In de loop van de avond koelt het geleidelijk af, maar echt fris wordt het niet. Pas na middernacht zakt de temperatuur beneden 20°C. Tegen zaterdagochtend houden we immers nog steeds een graad of 16 over.
In de loop van de avond kan er mogelijk een bui (=lokaal) vallen. In de loop van de nacht is wat lichte regen mogelijk.

Zaterdagochtend zou er dan een bui of wat lichte regen kunnen vallen, maar tegen dat de eerste optredens beginnen is het waarschijnlijk droog. Een enkele bui valt in de loop van de namiddag niet helemaal uit te sluiten, maar met maxima rond 25°C krijgen we ideale festivaltemperaturen. 

Aandachtspunten

Warmte: Bij aanvang van het festival op vrijdag zal het nog zeer warm zijn, en kan het zeker in een mensenmassa ruim warmer worden dan 30°C. In principe verwacht ik echter weinig problemen omdat de temperatuur geleidelijk zal zakken, samen met de zon.
Zonnebrand: Vrijdagavond zijn we de UV-piek alweer voorbij, maar zaterdag zal de UV-index tijdens opklaringen tussen 13u en 16u pieken tot 7. Dit staat garant voor een snelle verbranding van een onbeschermde huid, gevoelig of niet.
Neerslag: Een bui valt niet helemaal uit te sluiten, maar de kans op onweer is zeer klein.

Werchter Classic 2015

Het weerbericht voor TW Classic - Update vrijdag 3 juli 2015.

Ik heb de voorbije dagen geen updates meer geplaatst omdat er nog niets concreets vermeld konden worden. Het was wachten op meer inzicht over de kansen op bewolking en buien, en de invloed daarvan op de te verwachten temperaturen...
Intussen lijkt het er nu wel steeds meer op dat we gespaard gaan blijven van de ergste hitte. Enerzijds omdat de allerwarmste luchtmassa's net niet tot in Werchter geraken en anderzijds vanwege een toename van de bewolking. Mogelijk is er zelfs voormiddag periodiek al meer bewolking aanwezig. Ik ga er momenteel van uit dat het hitterecord waarover al zoveel gespeculeerd is, niet gehaald zal worden.
Dit betekent echter niet dat het niet zeer warm zal worden, want we gaan heus nog wel over de 30°C heen. Het zal dan van de timing van de mogelijke buien afhangen wanneer er een echte afkoeling volgt. Want die buien zijn dus ook iets om rekening mee te houden. Of zo'n bui ook Werchter zal aandoen is tot op minstens enkele uren van tevoren onvoorspelbaar. Niet alle weercomputers voorzien evenveel en even krachtige buien, maar een zware onweersbui valt dus niet uit te sluiten. 

Aandachtpunten

Hitte: Met of zonder wolken: het zal heet en zwoel worden. Hou je hoofd koel, letterlijk. Dit kan door je hoofd geregeld nat te maken en/of een hoed te dragen.
Drink voldoende water en zeker niet teveel alcohol. Alcohol werkt vochtafstotend terwijl je lichaam al overmatig zal zweten.
Wachtrij: Hou rekening met de extreme hitte in de wachtrij voor de ingang. Ik hoop dat de organisatie wegens de omstandigheden wat minder doortastend zal fouilleren zodat er een vlotte doorstroom zal zijn. 
UV-Index: Bescherming tegen zonnebrand is vanzelfsprekend een goede raad, ook als er geregeld wolken aanwezig zijn. 
Onweer: Er is kans op onweersbuien. Een timing valt er vooraf niet op te plakken, al is de kans op een felle bui het grootst in de vooravond. Hou de lucht en eventueel informatie van de organisatie in de gaten.

Werchter Classic 2015

Het weerbericht voor TW Classic - Update maandag 29 juni 2015

Dat het op zaterdag 4 juli heet zal worden op de festivalweide van Werchter is nu reeds een zekerheid.
Hoe heet het precies wordt is nog niet zeker, zie daarvoor ook deze uitleg. Maar de kans op 35°C of meer is zeker aanwezig.
Overigens gaat het hier in dit geval meer om muggenziften, want op de festivalweide zal het sowieso een pak warmer worden dan de verwachte waardes van weercomputers en weerberichten. Deze gelden namelijk voor een goed geventileerde thermometerhut. In de menigte en vlakke zon zijn temperaturen tussen 40 en 50°C mogelijk.
Sommige weercomputers voorzien ook warmteonweders aan het eind van de dag. Er zou dan kans zijn op veel ontladingen, overvloedige regenval, hagel en windstoten. De volgende dagen zal duidelijker moeten worden hoe groot die onweersdreiging voor Werchter wordt. Want er zijn ook scenario's mogelijk waarbij de onweersbuien Werchter links laten liggen.

Aandachtpunten

Hitte: Hou je hoofd koel, letterlijk. Dit kan door je hoofd geregeld nat te maken en/of een hoofddeksel te dragen.
Drink voldoende water en zeker niet teveel alcohol. Alcohol werkt vochtafstotend terwijl je lichaam al overmatig zal zweten.
UV-Index: Bescherming tegen zonnebrand is vanzelfsprekend een goede raad
Onweer: Dit moeten we de komende dagen opvolgen, maar op dit moment kan hevig onweer niet worden uitgesloten.
Wachtrij: Hou rekening met de extreme hitte in de wachtrij voor de ingang. Ik hoop dat de organisatie wegens de omstandigheden wat minder doortastend zal fouilleren zodat er een vlotte doorstroom zal zijn. 

Rock Werchter 2015

Het weerbericht voor Rock Werchter 2015 Update donderdag 25/6/2015

Als de lokale buien tussen vrijdagavond en zaterdagmiddag lief zijn voor Werchter, dan kan het zelfs een volledig droge 4-daagse worden.

Weerbeeld van dag tot dag:

Donderdag 25 juni

Beter kan een festival niet van start gaan. Het blijft droog met temperaturen tot 25°C. In de zon voor een festivalpodium kan het makkelijk nog meerdere graden warmer zijn.
Vanavond valt de wind volledig weg.

Aandachtspunten
UV-index: De UV-index zal pieken tot 6 a 7. Beschermen tegen de zon is dus ten zeerste aanbevolen.


Vrijdag 26 juni

Dit wordt de warmste festivaldag. De temperatuur kan in thermometerhut oplopen tot een graad of 27 en uiteraard kan dat op een festivalweide en in de zon vlot meer dan 30°C worden.
Zolang de zon schijnt, want namiddag ontstaan er opborrelende stapelwolken. Volgens de laatste weerkaarten (donderdagochtend) blijven de buien uit tot na 21u, mogelijk nog langer. Of die buien uiteindelijk ook boven de festivalweide gaan vallen is uiteraard af te wachten. Er is kans op enkele ontladingen.

Aandachtspunten
UV-index: De UV-index loopt weer op naar 6 a 7. Beschermen tegen zonnebrand is ten zeerste aanbevolen.
Neerslag - onweer: In de loop van de avond vergroot de kans kans op een onweerachtige bui. Zwaar onweer is niet te verwachten.

Zaterdag 27 juni

De dag kan nog wat aarzelend van start gaan, maar uiteindelijk krijgen we toch weer bredere opklaringen. De kans op een buitje in de voormiddag is klein, doch niet helemaal uitgesloten. Onweer is niet te verwachten.
Met maxima rond 23°C kunnen we van prima festivaltemperaturen spreken. In de zon zal het immers opnieuw heel wat warmer aanvoelen, zeker uit de wind in de massa. 
Er waait een stevig windje uit westelijke richting.

Aandachtspunten
UV-index: Wanneer de zon erdoor komt zal deze flink branden. De aanwezige stapelwolken zorgen door reflectie voor een extra hoeveelheid UV-straling. Laat je niet verrassen vanwege de verfrissende wind.


Zondag 28 juni

Droog en aangenaam festivalweer met maxima rond 25°C.


Ruben Weytjens 

Werchter 2015

Het weerbericht voor Rock Werchter 2015 Update zondag 21/6/2015

Op minder dan 5 dagen voor de eerste festivaldag blijft het moeilijk om een exacte voorspelling te geven. Wel kunnen er al grote lijnen worden uitgezet.
Momenteel ziet het er naar uit dat de maxima vaak in de buurt van 25°C zullen uitkomen, maar een garantie op volledig droge dagen valt (nog) niet te geven. Mogelijk verschijnen er in de loop van de 4-daagse een aantal buien, waarbij tevens enkele donderklappen mogelijk zijn. Ondanks de kans op buien gaat het wel veruit overwegend droog blijven; echte regendagen moeten niet gevreesd worden. Slecht ziet het er dus zeker niet uit, absoluut niet wat temperaturen betreft.

Zodra het mogelijk is om details te geven zal ik dat hier uiteraard doen. Het is eerst nog even wachten op meer overeenstemming tussen de verschillende weercomputers.

Temperatuurpluim: Grote kans op temperaturen tussen 23 en 26°C. (De pieken gelden voor 14u, de maxima worden rond 17u bereikt)
Pas na zondag 28 juni stijgt de kans op echte hitte.

X


Neerslagpluim: Een niet te verwaarlozen aantal scenario's uit de 50 mogelijkheden komt met een neerslagsignaal. Er is echter geen duidelijke eenheid te bespeuren, wat dus op grote onzekerheid duidt.

X

Graspop 2015

Het weerbericht voor Graspop 2015 - Update vrijdag 19/6/2015

Weerbeeld van dag tot dag:

Vrijdag 19 juni

Licht wisselvallig met kans op enkele buien. Er komen echter zeker ook zonnige perioden voor en de meeste buien zullen net ten oosten van Dessel over Limburg passeren.
De temperatuur blijft wat een de frisse kant met maxima beneden 20°C. Wanneer de zon erdoor komt zal echter zeker warmer aanvoelen. Er waait een matige westenwind.
Tijdens de nacht naar zaterdag koelt het flink af naar minima rond 7°C. Een degelijke slaapzak is dus wel aan te raden voor de kampeerders.

Aandachtspunten
Neerslag: Voorzie je eventueel tegen enkele buien.
UV-index
: Het voornaamste aandachtspunt zal de UV-index zijn. Als de zon er 's middags een poosje goed door weet te komen kan deze waarde immers pieken tot 6. 


Zaterdag 20 juni

Veruit overwegend droog, met een beperkte kans op een bui.
De temperatuur loopt op tot rond of net boven 20°C. Op de festivalweide zal het tijdens zonnige perioden echter warmer aanvoelen.
's Avonds blijft het volledig droog. In de nacht naar zondag zakt de temperatuur niet beneden 10°C waardoor het ook niet teveel bibberen wordt op de camping.

Aandachtspunten
UV-index: De zon staat op z'n hoogst en in de polaire luchtmassa's zal de UV-index hoog oplopen. Een kwartiertje onbeschermd volstaat voor zonnebrand. Laat je niet vangen door de verkoelende wind.

Zondag 21 juni

Dit wordt met maxima rond 23°C de warmste festivaldag, maar de kans op buien is ook groot. De meeste buien zijn te verwachten tussen 12u en 17u.  Waarschijnlijk zal het sowieso wel eens of meermaals nat worden in Dessel. Er is kans op onweer, maar daarbij is de kans op nevenverschijnselen zoals zware windstoten of grote hagelstenen beperkt.. Na 17u verdwijnen de buien naar het oosten, 's avonds blijft het droog.
De wind waait opnieuw matig uit westelijke richting.

Aandachtspunten
Neerslag: Hou rekening met enkele buien.
Onweer: Wees erop bedacht dat er tijdens een felle bui altijd enkele ontladingen geproduceerd kunnen worden. Zwaar onweer is echter onwaarschijnlijk.
UV-index: Tussen de buien door zal de zon net zo hard branden als tijdens de voorgaande dagen. De aanwezige stapelwolken zorgen door reflectie immers voor een extra hoeveelheid UV-straling.


Ruben Weytjens 

Graspop 2015

Het weerbericht voor Graspop 2015 - Update dinsdag 16/6/2015

Vanwege de huidige atmosferische toestand - het is een beetje een rommeltje in onze omgeving - is het momenteel nog niet mogelijk om met grote zekerheid gedetailleerde cijfers over temperaturen en neerslag te geven. Beneden heb ik daartoe in het overzicht van dag tot dag wel een eerste aanzet gegeven, maar in de loop van de week zal deze verwachting zeker en vast nog geperfectioneerd moeten worden.
Er tekenen zich wel reeds grote lijnen af waaruit voor de festivalgangers uiteraard ook al zeer nuttige informatie te rapen valt.

Enkele zaken waar we alvast min of meer zeker van kunnen zijn:
- De temperaturen blijven ruim beneden 30°C, er valt dus geen hitte te verwachten.
- Echt lage temperaturen zijn ook niet te verwachten; wellicht komen de maxima boven 20°C uit.
- Het blijft over 3 dagen bekeken waarschijnlijk niet helemaal droog, maar een zondvloed of wateroverlast is niet te verwachten. 
- De kans op hevig onweer is zeer klein. Een enkele donderslag valt vooral op zaterdag niet helemaal uit te sluiten.
- Er zullen zeker zonnige perioden voorkomen, waarbij we best de sterke zonnekracht niet vergeten.
- Het gaat niet te hard waaien. 

Uiteindelijk ziet het er dus gemiddeld zeer degelijk festivalweer uit


Voorlopig weerbeeld van dag tot dag:

Vrijdag 19 juni

Op basis van de laatste weerkaarten is de kans om enkele buien te pakken te krijgen groter geworden. Er komen echter zeker ook zonnige perioden voor.
De temperatuur zou dan ook aan de frisse kant blijven met maxima beneden 20°C. De wind zal matig uit het noordwesten waaien.
Tijdens de nacht naar zaterdag koelt het flink af naar minima rond 7°C.

Aandachtspunten
Neerslag: Voorzie je eventueel tegen enkele buien.
UV-index
: Het voornaamste aandachtspunt zal de UV-index zijn. Als de zon er 's middags goed door weet te komen kan deze waarde immers pieken tot 7. Ik weet dat de Graspoppers geen watjes zijn, maar een verbrande huid is uiteraard ongezond en bovendien ook vervelend voor de nachten en dagen die volgen.


Zaterdag 20 juni

De dag begint nog droog, maar namiddag is er kans op enkele buien.
De temperatuur loopt tussen de buien door wel op tot rond 20°C, wat uiteindelijk prima is voor een festival. Want de temperaturen op de weerkaarten gelden uiteraard voor een thermometerhut. In een massa en onder de zon zal de temperatuur sowieso een stuk hoger liggen. 
's Avonds verdwijnen de buien uit het weerbeeld. In de nacht naar zondag zakt de temperatuur niet beneden 10°C waardoor het ook niet teveel bibberen wordt op de camping.

Aandachtspunten
Neerslag: Hou er rekening mee dat het namiddag soms eens een poosje zou kunnen regenen.
UV-index: De zon staat op z'n hoogst en tussen de buien door zal de zonnekracht opnieuw hoog oplopen. Een kwartiertje onbeschermd volstaat voor zonnebrand.

Zondag 21 juni

Voormiddag blijft het meestal zonnig. Tegen de middag zullen er stapelwolken ontstaan die geleidelijk ook weer in omvang zullen toenemen. Dat resulteert namiddag in enkele buien, maar de buien zullen minder talrijk zijn in vergelijking met zaterdag. Zodoende is de kans om er eentje of meerdere te pakken te krijgen ook kleiner.

Aandachtspunten
Neerslag: Hou rekening met een bui.
UV-index: Zelfde verhaal als voor de voorgaande dagen.


Ruben Weytjens - Woensdag volgt een update

Pinkpop 2015

Het weerbericht voor Pinkpop 2015 - Update vrijdag 12/6/2015

Vrijdag 12 juni

De dag begint droog en zonnig met snel oplopende temperaturen. Rond het middaguur zal de temperatuur niet ver meer van 30°C verwijderd zijn. Het wordt echter ook al snel zwoel. De vochtige lucht resulteert al snel in opborrelende stapelwolken. Deze kunnen lokaal reeds vòòr 16u uitgroeien tot warmteonweders. Of zo'n warmteonweer dan net boven Landgraaf uitkomt is nooit te voorzien, maar de mogelijkheid zit er wel degelijk in.
In de loop van de avond vergroot de kans op onweersbuien zelfs nog. Deze buien kunnen lokaal veel neerslag in korte tijd meebrengen en een hoge bliksemintensiteit produceren. Daarvoor wordt het dus wel opletten. Elke onweersbui vormt een risico op sterke windstoten. De dreiging zal in de nacht naar zaterdag geleidelijk afnemen.
Koud wordt het niet, met minima rond een graad of 14. Er komt een matige wind uit zuidwestelijke richting te staan.

Aandachtspunten:
Hitte: Drink voldoende water.
UV-index: De UV-index zal hoog oplopen en kort na de middag pieken tot 7. Bescherm je huid dus tegen teveel UV-straling. Ook in de schaduw kan een gevoelige huid bij deze waardes verbranden.
Onweer: Hou rekening met onweer met alle mogelijke ingrediënten (veel neerslag, hagel, bliksem) De kans op zware windverschijnselen is wel eerder klein, doch nooit helemaal uitgesloten.
Raadpleeg geregeld de radarbeelden en volg eventueel de instructies van de organisatie.


Zaterdag 13 juni

Tijdens de ochtend en gedurende het eerste deel van de voormiddag hebben we te maken met een randgeval waarbij een intense regenzone vooral over Duitsland schuift, maar mogelijk ook nog Landgraaf kan meepakken. Het kan een kwestie van kilometers worden.
We komen aan de achterzijde van deze neerslagzone in minder hete en stabielere luchtmassa's terecht. De kans is echter groot dat het in Landgraaf vanaf de middag volledig droog blijft met veel ruimte voor de zon. De temperatuur loopt op naar maxima rond 25°C. Hou er rekening mee dat het in de massa op het festivalterrein makkelijk meerdere graden warmer wordt dan de voorspelde maxima die steeds gelden voor thermometerhut. Er waait een zwakke tot meestal matige westenwind.
In de nacht naar zondag ruimt de wind verder naar het noorden. De temperatuur zakt echter niet beneden 10°C.

Aandachtspunten:
Neerslag: Zaterdagochtend is er kans op veel regen. Een intense neerslagzone schuift hoofdzakelijk over Duitsland, maar zou ook Landgraaf nog kunnen bereiken. 
UV-index:
De UV-index zal aan de achterzijde van de regenzone hoog oplopen tot opnieuw waarde 7. Bescherm je huid dus tegen teveel UV-straling.  

Zondag 14 juni

Het blijft droog met brede opklaringen en namiddag ook stapelwolken.
De temperatuur kan nog oplopen naar waardes net boven 20°C. Prima festivalweer!

Aandachtspunten:
UV-index: Het mag dan wel wat minder warm worden, de UV-index blijft met een piek rond 6 a 7 aan de hoge kant.Indien er nog belangrijke veranderingen op de weerkaarten verschijnen volgt er hier nog een update.

Hosted by HostYou - Powered by Sycro 

Comments