Het weerbericht voor de carnavalsstoet te Sint-Truiden

Maandag 12 februari 2018

Update maandag 12 februari, 8u

Als het met de locatie van de lokale buien vanmiddag even allemaal meezit zou de stoet het er volledig droog vanaf kunnen brengen. Maar de kans op een winterse bui blijft dus ook volgens de weerkaarten op maandagochtend aanwezig. Waar die buien precies zullen vallen kan geen weermodel precies voorzien. Zoals ik gisteren reeds schreef kan het weerbeeld er op een zeker moment van straat tot straat verschillend uitzien.

Op onderstaand weerkaartje zien we in het blauw de gebieden waarbinnen buien zouden kunnen opduiken. Met de nadruk op zouden kunnen....
Het gaat sowieso om tijdelijke gebeurtenissen, dus de stoet zou echt wel een probleemloos verloop moeten kennen.

 

Update zondag 11 februari, 17u

Op basis van de laatste weerkaarten is de kans op één of meerdere winterse buien wat toegenomen. Er kan dan eventjes korrelhagel of smelltende sneeuw vallen.
Het zou zelfs van de straat kunnen afhangen waar de stoet zich op een bepaald moment bevindt, of het al dan niet even nat wordt. Het gaat immers om zeer lokale fenomenen.

Dit is waar het Harmonie-model de buien simuleert om 15u. In werkelijkheid zal het er echter sowieso anders uitzien.

 


Het AROME model houdt het om 15u nog droog, maar voorziet kans op een lokale bui rond 16u. Dit model is wel opmerkelijk droger dan bovenstaande versie...

Van de wind zijn er nog steeds geen gekke dingen te verwachten.

 

Update zaterdag 10 februari, 14u 

Er is sinds de vorige update weinig verandert. De kans op een enkele lokale bui, eventueel met een winters karakter, blijft aanwezig maar is klein.
De temperatuur loopt op tot een kortstondige piek rond 5°C, maar zal in de vooravond alweer snel gaan zakken. Na 20u gaat het vriezen.
De wind is ook niet iets om ongerust over te zijn. (3 Beaufort)

Kaartje Europese weercomputer: de buiendreiging beperkt zich tot het noorden van Limburg

Kaartje Amerikaanse weercomputer: de buien kunnen tot het zuiden van Limburg (en België) doordringen.

 

 

Update vrijdag 9 februari, 11u 

Op basis van de laatste weerkaarten is de kans op een buitje toegenomen, maar aangezien dit om lokale gebeurtenissen gaat zou het ter hoogte van de carnavalsstoet mits wat geluk droog kunnen blijven.
Het wordt wel een gure dag met maxima rond +4°C. Dat betekent ook dat een eventuele bui een winters karakter zou kunnen hebben, onder de vorm van wat smeltende sneeuw of korrelhagel.
Er wordt nu een matige westenwind voorzien, welke gemiddeld 3 Beaufort zal halen. De windvlagen blijven beneden 40 km/u.

Weerkaartje GFS: In het blauwe gebied is er kans (!) op enkele buien.

Verwachte maxima: Meer dan een graad of 4 zit er niet in

Update weerbericht woensdag 7 februari, 17u 

Gezien de termijn liggen de details voor 12 februari zeker nog niet vast, maar er valt wél reeds een trend te bespeuren.
En die trend wijst op een frisse maar zo goed als droge dag, zonder al teveel wind. De maxima komen ergens rond +5°C uit, en er kan een zwakke tot matige westenwind verwacht worden.

Om een zo betrouwbaar mogelijk beeld te krijgen voor dit soort termijn is het aan te raden om vooral naar de pluimverwachtingen te kijken, en niet zozeer naar de letterlijke uitkomst van één modelberekening. Dat laatste is terug te vinden in apps en op websites, maar geeft je weinig tot geen inzicht in zekerheden en onzekerheden.

Uit de neerslagpluim valt af te leiden dat maandag 12 februari waarschijnlijk een droge dag wordt, na een natte/wisselvallige zondag(ochtend). Vanaf dinsdag(avond) zou het dan ook weer natter worden.

De wind vertoont ook een dipje rond maandag 12 februari: De rukwinden blijven ver uit de buurt van de zwarte stippellijn, welke rukwinden tot 75 km/u markeert.

Hosted by HostYou - Powered by Sycro 

Comments