Het weerbericht voor Après Ski te Sint-Truiden

26 december 2017

Update weerbericht dinsdag 26 december 2017, 9.59u

Na de regenval van vanochtend blijft het in Sint-Truiden voor de rest van de dag zo goed als droog. Misschien dat er in de loop van de namiddag nog eens een lokaal buitje passeert, maar het zou net zo goed volledig droog kunnen blijven. Maar voor de gehele Après Ski periode is de kans op druppels erg klein. Misschien dat de laatste feestvierders rond 1u al eens even wat druppeltjes waanemen, maar het zou pas na 2u wat harder kunnen gaan regenen. Er zijn echter ook weermodellen die zelfs déze regenzone helemaal uit elkaar laten vallen alvorens Limburg wordt bereikt.

Er kunnen vanavond zelfs sterren te zien zijn, samen met de halfvolle Maan. Want vandaag komen er tussen de wolkenvelden eindelijk ook weer eens wat meer opklaringen voor.

Met de wind valt het ook reuze mee. Er staat wel een matige zuidwestenwind, maar die zou niet voor problemen mogen zorgen.
In de late avond kan het wel stilaan wat harder gaan waaien op de nadering van een volgende depressie, maar de windstoten blijven tot na middernacht beperkt tot 50km/u.

Ik wens iedereen een hele geslaagde, sfeervolle avond toe!

 

Enkele weerkaartjes als referentie:

Verwachte maximale windstoten voor 17u: Beneden 50 km/u

Verwachte maximale windstoten voor 21u: 

Verwachte maximale windstoten voormiddernacht:

Verwachte maximale windstoten voor 6u woensdagochtend: Tegen dan kan er weer eens 60 km/u inzitten.

Het weerbericht voor Après Ski te Sint-Truiden

26 december 2017

Meer informatie over dit evenement: https://www.sint-truiden.be/

Update weerbericht maandag 25 december 2017, 9.38u

Dit weerbericht is gebaseerd op de ochtendruns van weermodellen ECMWF (KMI), GFS, ICON, Hirlam en AROME op zondag 25 december

Alle modellen geven het sterkste windveld reeds in de vroege ochtend boven Limburg. Bovendien zal het met de sterkte van dat windveld vermoedelijk ook meevallen, met misschien eens een rukwind tot om en bij 70 km/u. Dit zou in het slechtste geval nog wat meer kunnen worden, maar in het betere geval ook minder... het hangt allemaal af van de exacte koers van een kleine depressiekern die in de ochtend ten noorden van België passeert. In het tweede deel van de voormiddag zal de wind dan sowieso in kracht afnemen, en ook namiddag zal die wind verder inbinden. Voor de periode 16u tot 2u worden er geen rukwinden boven 50 km/u meer voorzien. Er waait dan nog gemiddeld 3 tot 4 Beaufort.
Ook met de timing van regenzones zal het volgens alle modellen meevallen, al zouden de laatse feestvierders misschien nog net de eerste druppeltjes van een regenzone kunnen meepikken. De meeste regen wordt echter tussen 3u en 6u woensdagochtend voorzien.


Illustratie aan de hand van de detailkaartjes van het fijnmazige weermodel AROME.


Berekende maximale windstoten om 6u lokale tijd: Mogelijk eens een uitschieter tot 60 a 70 km/u.


Berekende maximale windstoten om 12u lokale tijd: Nog maximaal 50 km/u

 

Berekende maximale windstoten om 17u lokale tijd: Nog om en bij 35 a 40 km/u.


Berekende maximale windstoten om 19u lokale tijd: Hooguit 40 km/u. 

 

De neerslagkaartjes maken het 's avonds helemaal droog. Kaartje voor 19u:


Berekening voor 1u woensdagnacht: Vanuit het westen komt een regenzone opzetten, maar waarschijnlijk blijft het droog tot het laatste fluitsignaal.

 

Update weerbericht zaterdag 24 december 2017, 21u15

Op dit moment lijkt het tijdens het evenement (17u-1u30) allemaal erg mee te gaan vallen in Sint-Truiden.
Mogelijk komt er in de ochtend of voormiddag wel tijdelijk een stormachtige wind te staan, maar vanaf de middag zou de wind sterk luwen. Bovendien lijkt het ook zo goed als droog te blijven, tussen verschillende regenzones in. Helaas zijn de marges klein en vraagt dit dus zeker nog om opvolging, met hopelijk ook bevestiging.
Niet alle weermodellen voorzien een even sterk windveld in de voormiddag, maar volgens het scenario van de Europese weercomputer zou het best zijn om nog geen tentjes te plaatsen vóór het middaguur. Ik besef dat de organisatie dit niet graag zal horen, en ik weet niet wat er nog allemaal in 5 uur tijd verwezenlijkt kan worden... Dus beter is natuurlijk het scenario van andere weermodellen waarbij het veel minder hard zal waaien.

Beneden de laatste twee berekeningen volgens het Europese model, welk het worst-case scenario berekent. Alleen al maar om te laten kijken hoe groot de verschillen in de opeenvolgende berekeningen binnen één model kunnen zijn. Daar waar de witte lijnen (= isobaren = lijnen van gelijke druk) het dicht bij elkaar liggen is het sterkste windveld te verwachten.

Berekening ECMWF op zondagochtend voor dinsdag 7u: Berekening ECMWF op zondagavond voor dinsdag 7u:

Update:  Berekening ECMWF op maandagochtend voor dinsdag 7u:

Berekening ECMWF op zondagochtend voor dinsdag 10u: Berekening ECMWF op zondagavond voor dinsdag 10u:

In de berekening van zondagavond komt het sterkste windveld dus ongeveer 3uur eerder op bezoek in Limburg.

Update:  Berekening ECMWF op maandagochtend voor dinsdag 10u:

 

 

Daarna wordt het rustiger. Verwacht windveld omstreeks 16u:

Dit komt overeen met nog een goeie 3 a 4 Beaufort en rukwinden beneden 50 km/u.

Hierbij ook nog de neerslagverwachting volgens deze laatste berekening: 

Pas na middernacht, mogelijk na 2u zou het gaan doorregenen in Sint-Truiden.
Wordt vervolgd.

Update weerbericht vrijdag 23 december 2017, 10.47u

Het ziet er steeds meer naar uit dat het een winderige Tweede Kerstdag zal worden. Het sterkste windveld lijkt op basis van de huidige prognoses echter ten noorden van Limburg en dus ook Sint-Truiden te passeren.
Zodoende zou Sint-Truiden te maken krijgen met een gemiddeld windveld van 4 tot 5 Beaufort. Dat zou tijdelijk eens even 6 Beaufort kunnen worden. (Vanaf 8 Beaufort spreken we van stormachtig, 9 Beaufort is storm)
Op dit moment lijken de windstoten beperkt te blijven tot hooguit eens 70km/u, maar vaak zal het minder hard waaien. 
Dit blijft wel iets om in de gaten te houden, want een kleine koerswijziging van een stormdepressie zou belangrijke gevolgen kunnen hebben.

Ook voor wat betreft de regen lijkt het te gaan meevallen. Tijdens het eerste deel van de dag zouden er wat buitjes kunnen vallen, maar als er niets meer verandert aan de timing van de regenzones zou het net tussen 16u en 2u droog moeten blijven in Sint-Truiden. Dit vraagt uiteraard nog om bevestiging, want uiteindelijk zal het in de loop van de nacht sowieso gaan regenen.
Veel voorbehoud nog dus, maar dat is nu eenmaal eigen aan dit soort wisselvallige situaties waarbij de ene depressie de andere snel opvolgt. 

Voor wat de temperaturen betreft kunnen we er wel zeker van zijn dat het evenement om 17u begint met een graad of 7, en dat het rond de sluiting omstreeks 1u30 ongeveer +5°C zal zijn.

 

Neerslagverwachting volgens het Europese ECMWF-model voor de periode 19u tot 1u:

 

Neerslagverwachting van het Duitse ICON model voor de periode 16u tot 19u:Neerslagverwachting van het Duitse ICON model voor de periode 22u tot 1u:

Het windveld in de avond volgens het Amerikaanse GFS: Gemiddeld 5 Beaufort, soms misschien even aanleunend tegen 6 Beaufort
Hierbij moet gezegd dat andere modellen met andere prognoses komen, zowel voor wat betreft de timing van de windpiek als voor wat betreft de sterkte van het windveld.

Update weerbericht donderdag 21 december 2017, 15u19

Op dit moment is de verwachting van het precieze weerbeeld nog onzeker, al kunnen we wel reeds een voorzichtige richting aangeven.
Sneeuw kan vanwege de ruim positieve temperaturen bijvoorbeeld worden uitgesloten, maar regen en wind (nog?) niet.
En die regen en wind zijn toch wel factoren om de volgende dagen in de gaten te gaan houden. Het kan met de timing allemaal nog meevallen, maar tegelijk zorgt het feit dat het evenement dit jaar tot 1u30 duurt er wel voor dat de kans op regen groot is. In de loop van de avond en nacht mag er vanuit het westen immers regen verwacht worden. Althans op basis van de huidige berekeningen.

Beneden de berekening van de Amerikaanse computer, welke sowieso nog meermaals zal wijzigen. Waarom er dan naar kijken? Wel, om toch al een gevoel te krijgen voor welke kant het vermoedelijk uitgaat.
In het beste geval wordt de regenzone steeds verder in de tijd berekend, en blijft het grotendeels of zelfs volledig droog. Maar het omgekeerde zou ook kunnen gebeuren...


Neerslagverwachting tussen 16u en 19u:

 

Neerslagverwachting tussen 19u en 22u:

 

Neerslagverwachting tussen 22u en 1u:


Op de nadering van een depressiekern zal ook de wind in de loop van de avond gaan aantrekken. Ook hierover zijn echter nog lang geen definitieve uitspraken te doen, maar iets rond 5 a 6 Beaufort kan er uiteindelijk wel inzitten.

Windveld 1u:

Windveld 4u:

 

Hosted by HostYou - Powered by Sycro