Interpretatie radarbeelden

Neerslagradars detecteren waar er momenteel neerslag in de lucht hangt. Satellietbeelden tonen ons enkel een wolkenfoto, gemaakt vanuit de ruimte. Die wolken zouden dus neerslag kunnen bevatten, maar dat zal boven Limburg in de meeste gevallen niet zo zijn. Het regent immers slechts 8% van de tijd, terwijl het veel vaker bewolkt is.

Er zijn heel wat verschillende radarbeelden te vinden op het internet. Met dank aan het ondernemerschap van de bedenkers van buienradar.nl, die de radarbeelden sinds 30 april 2006 gratis gingen aanbieden.
Tot die tijd moesten we zelfs bij het KMI betalen voor radarbeelden die met ons eigen belastinggeld werden gefinancierd. Al de andere aanbieders van radarbeelden moesten sinds de komst van buienradar.nl wel meegaan met de trend van gratis diensten, en zodoende hebben we nu vele bronnen ter beschikking.
Niet elk radarbeeld is even nauwkeurig en bestrijkt een even groot gebied. Het is meestal niet handig om naar een te klein gebied rond je woonplaats te kijken. Afhankelijk van de windrichting zal nu eens het ene radarbeeld beter bruikbaar zijn, en dan weer het andere. Bij een zuidwest-stroming is het handig om te zien wat er boven Frankrijk gebeurt. Daarvoor is de radar van het KMI bijvoorbeeld zeer geschikt, en die van buienradar.nl juist niet. Wanneer de regen en buien bijvoorbeeld uit Nederland komen hebben we echter weer meer aan buienradar.nl.

Regen en buien dus... want eigenlijk is 'buienradar' een verkeerde benaming. Het klinkt wellicht beter dan 'neerslagradar', maar er is natuurlijk een groot verschil tussen een 'regen'- of 'sneeuw'zone en 'buien'.
Op de radarbeelden is namelijk elke vorm van neerslag te zien: van lokale buien tot langgerekte brede regen- of sneeuwzones.

Voor wie helemaal niet bekend is met radarbeelden ontstaat er soms wat verwarring met de weerkaarten waarop de neerslagzones te zien zijn die berekend worden volgens een computermodel. Wel, deze laatste komen bijna nooit helemaal uit; in de praktijk zal het er haast altijd anders uitzien. Dat is sowieso altijd het geval bij buien, die wel over een groot gebied worden berekend, maar in dat gebied kan het regionaal perfect droog blijven terwijl elders veel meer regen valt dan de weerkaarten aangeven.
De radarbeelden tot 2u vooruit zijn een betere indicatie, maar gebaseerd op wat er op dat moment wordt gedetecteerd. Buien kunnen ondertussen intenser worden of uitsterven, nieuwe buien kunnen ontstaan, de koers kan wijzigen... en dat geldt in mindere mate ook voor regen- of sneeuwzones. Al kan je natuurlijk moeilijker ontsnappen aan grote neerslagzones dan aan lokale kleinere buien.

Je kan dus enkel vertrouwen op het allerlaatste radarbeeld, van pakweg 5 minuten geleden. Dat beeld toont waar er werkelijk neerslag in de lucht hangt.
En om ook dat dan toch weer wat te nuanceren: Soms is het zo dat de neerslag die gedetecteerd wordt de bodem niet bereikt wegens verdamping of sublimatie in de onderste luchtlagen.
Maar meestal zal er echt daadwerkelijk iets vallen waar de radarbeelden de neerslag detecteren.

In het menu heb ik heel wat links naar verschillende radarbeelden of leveranciers ervan geplaatst. Doe er je voordeel mee!

Hosted by HostYou - Powered by Sycro 

Comments