Ruben Weytjens

Carriëre  |  Manier van werken  |  Noorderlicht  |  Lezingen


 

Ruben Weytjens werd op 26 januari 1978 geboren te Bree en groeide op in het gezellige dorpje Opitter.
Na het behalen van zijn masterdiploma in elektronica aan de Hogeschool Limburg te Diepenbeek ging hij ondermeer aan de slag bij Philips in Hasselt, Heerlen en Eindhoven.
Zijn laatste diploma-gerelateerde job als ontwikkelaar van E-readers bij IRX Innovations (eerder iRex Technologies) beëindigde hij in september 2012, waarna hij zich fulltime met het weer kon gaan bezighouden. Dat doet hij vanuit zijn huidige woonplaats Neeroeteren.

Carriëre

Ruben WeytjensReeds in zijn prille jeugd was Ruben bijzonder gefascineerd door het weer. Zo knipte hij reeds vanaf zijn achtste levensjaar dagelijks de weerberichten uit de krant, en toetste hij de verwachte temperaturen aan eigen metingen in de tuin. Een hogere opleiding in de meteorologie werd hem aan het eind van zijn middelbare studie Industriële Wetenschappen aan het TISM te Bree afgeraden waardoor dit plan even op een zijspoor terecht kwam en hij koos voor een ingenieursopleiding.

Sinds de opkomst van het internet (voor Ruben eind jaren 90) ging er dan echter wel een wereld voor hem open. Eerst kwam hij terecht op het Duitse Wetterzentrale forum, waar hij met een woordenboek in de hand de uitleg van de diverse 'profi's' bij de ontwikkelingen op de weerkaarten volgde. Daar heeft hij uiteindelijk veel basiskennis over het interpreteren van weermodellen opgedaan.
Tussen 2003 en 2007 ging hij actief deelnemen aan discussies op weerwoord.be.
Uiteindelijk besloot hij zijn eigen weerbericht online te plaatsen en zijn deelname aan internetforums op te geven. Dat weerbericht maakte hij dagelijks voor een select groepje van enkele tientallen lezers.

Na een interview in de krant Het Belang van Limburg op 2 augustus 2008 - naar aanleiding van een tip van toenmalig VTM-weerman Eddy De Mey - steeg het aantal bezoekers op zijn website zienderogen. Ook de regionale radiozenders FM Goud en LRM merkten Ruben op en bijgevolg verzorgt hij sinds september 2008 voor beide zenders de weerpaartjes tijdens het weekend.

Eind 2008 is de krant Het Belang van Limburg dan bij hem komen aankloppen met het verzoek om het weerpraatje op hbvl.be voor zijn rekening te nemen. Sinds januari 2009 deed hij dit 7 dagen op 7 met volle overgave, geregeld met een update in de loop van de dag op basis van de laatste ontwikkelingen.
In maart 2011 kwam daar zelfs de weerpagina voor de gedrukte krant bij. 

Nadat in februari 2012 bleek dat de visie van Het Belang van Limburg en Ruben Weytjens onvoldoende met mekaar overeenkwamen voor een succesvolle verdere samenwerking, heeft Ruben er resoluut voor gekozen om op eigen houtje verder te groeien als weerman voor Limburg. Om tijd te kunnen investeren in deze groei gaf hij zijn jobzekerheid als ingenieur elektronica op zodat hij zich volledig kon toeleggen op zijn grootste passie: het weer.

Hij zag in Facebook het ideale kanaal om sneller zoveel mogelijk Limburgers te bereiken voor allerlei info en weernieuwsjes. In minder dan een jaar tijd liep het aantal volgers van zijn Facebookpagina op van nog geen 2.000 tot meer dan 15.000. Daarmee werd de Facebookpagina van Weerman Ruben Weytjens de drukst bezochte weerpagina van België waar vele Limburgers en zelfs niet-Limburgers mekaar op de hoogte kunnen houden van de laatste ontwikkelingen aan het weerfront.

Inmiddels krijgt www.rubenweytjens.be jaarlijks meer dan 2.500.000 bezoekers (waarvan 535.000 uniek) over de vloer, en dat aantal zit nog steeds in de lift.
Dit is dan ook interessant voor adverteerders, waardoor Ruben het weerbericht gratis kan blijven aanbieden.

Ruben is ook geregeld te gast bij TVL om duiding te geven bij het actuele weer.

Manier van werken

Voor het maken van zijn weerbericht maakt Ruben gebruik van diverse weermodellen die meestal vrij beschikbaar zijn op het internet. Het zijn grotendeels dezelfde kaarten en grafieken waarvan ook de weersvoorspellers van bijvoorbeeld het KMI gebruik maken.
GFS, ECMWF en UKMO zijn zijn voornaamste bronnen. Voor de korte termijn neemt hij er ook vaak Hirlam en Harmonie bij.

Ruben heeft een manier van werken ontwikkeld waarbij hij vooral een zo goed mogelijke inschatting van de betrouwbaarheid van de berekeningen probeert te bekomen.
Daarom zal hij nooit 1 run van 1 model nemen als basis voor zijn weerbericht, zoals dat doorgaans wel het geval is bij de geautomatiseerde weertabellen die voor diverse locaties op het internet of via apps op te vragen zijn. Het komt er namelijk op aan om een zo waarschijnlijk mogelijk scenario te voorzien op basis van berekeningen van verschillende weermodellen. Verschillende weermodellen dus, die meestal ook met verschillende berekeningen komen.

Zie ook het artikel over de interpretatie van weercomputers en hoe Ruben deze gebruikt: "Toelichting bij weermodellen en mijn interpretatie"

Elke weercomputer heeft namelijk zijn eigen algoritmes en gegevensbronnen waarmee die algoritmes gaan rekenen. Helaas kan er niet 1 weercomputer als beste worden uitgekozen, anders zou de job een stuk makkelijker zijn. "Maar ook minder uitdagend", aldus Ruben.In zijn weerberichten zal hij dan ook steeds melding maken van eventuele belangrijke onzekerheden. Gokken op 1 scenario zou namelijk betekenen dat de lezers niet kunnen rekening houden met de andere mogelijkheden.

Deze manier van werken stelt hem samen met zijn focus op de provincie Limburg in staat zich te onderscheiden van de andere weersvoorspellingen.
Ruben blijft dan ook vasthouden aan gespecialiseerde verwachtingen voor Limburg, zodat hij daar al zijn aandacht op kan blijven richten. "Hoe breder je gaat, hoe minder je kan focussen op de details voor één bepaalde regio", luidt zijn motivatie. 

Noorderlicht

Noorderlicht in Lapland - 2014Naast 'het weer' heeft Ruben nog een tweede fascinatie voor een natuurlijk fenomeen, namelijk 'het noorderlicht'.
"Het mooiste natuurverschijnsel op Aarde", aldus Ruben.

Uiteindelijk is 'het noorderlicht' naast weersvoorspellingen en lezingen de derde peiler van zijn onderneming geworden.
Hij werkt hiervoor samen met Lapland-specialist Voigt Travel waarvoor hij meermaals per jaar als reisleider en noorderlichtgids naar het noorden trekt.

Talrijke foto's en video's van het noorderlicht zijn te vinden op zijn website www.noorderlichtfotos.be (of www.noorderlichtfotos.nl)

Opnieuw op basis van talrijke bronnen op het internet slaagt Ruben erin om een zo nauwkeurig mogelijke verwachting voor het verschijnen van het noorderlicht op te stellen. Zijn algemene inschatting voor de komende dagen is tijdens het winterseizoen te raadplegen via de noorderlichtapp van Voigt Travel, die in 2014 in amper enkele maanden tijd meer dan 10.000 keer gedownload werd. Deze verwachting is ook te raadplegen via de website www.noorderlicht.nl, waarop Ruben oa. ook heel wat wetenschappelijke informatie over 'het noorderlicht' heeft geplaatst.In de toekomst zal Ruben waarschijnlijk steeds vaker in het noorden te vinden zijn, maar dankzij het internet hoeft zijn weerbericht voor Limburg daar niet onder te lijden.

Meer informatie via de rubriek Noorderlichtman. 

Lezingen

Ruben geeft lezingen over verschillende onderwerpen, gerelateerd aan het weer en noorderlicht.
Zo werd hij al uitgenodigd om te komen spreken voor oa. Gezinsbond Gewest Maaseik / Voigt Travel / Natuurpunt Hasselt / Kindsheid Jesu Hasselt / De Berk Hasselt / Agnetendal Peer / PROBUS Kempen-Maas / Agentschap Wegen en Verkeer / Volkssterenwacht Urania / Vlaamse Vereniging voor Weerkunde / ...

Meer informatie over deze lezingen via de rubriek Lezingen. 

Hosted by HostYou - Powered by Sycro 

Comments