Lezingen

Lezingen door Ruben Weytjens

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.
Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend.
Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: 'Weer en klimaat' en 'Noorderlicht en natuur in het noorden'.
De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, exclusief 15 minuten pauze en een vragenrondje. Desgewenst kan er echter ook een lezing op maat worden gemaakt, bijvoorbeeld rekening houdend met lesuren op school.

Overzicht aanbod lezingen:

Weer en klimaat:
Lezing 1.1: Hoe komt een modern weerbericht tot stand? 
Lezing 1.2: Hoe volg je zelf de laatste ontwikkelingen via het internet?

Lezing 2: Klimaatverandering en gevolgen voor mens en biodiversiteit

Noorderlicht en het natuur in het noorden

Lezing 3: Wat is het noorderlicht? + fotovoorstelling
Lezing 4: Natuur in Lapland

Ruben heeft in de loop der jaren een ruime ervaring opgebouwd in het geven van lezingen en weet op een onderhoudende en ontspannen manier de toehoorders te boeien met zijn aanstekelijke enthousiasme.

Ruben Weytjens verzorgde reeds lezingen voor oa. de volgende scholen, verenigingen en bedrijven:
Gezinsbond Gewest Maaseik / Voigt Travel / Natuurpunt Hasselt / St.-Jan Bergmansinsituut Zonhoven / Bedrijfsgilden / Middenschool Kindsheid Jesu Hasselt / De Berk Hasselt / Agnetendal Peer / Middenschool Meeuwen / PROBUS Kempen-Maas / Agentschap Wegen en Verkeer
/ Volkssterenwacht Urania / Vlaamse Vereniging voor Weerkunde / Agraco C.V.B.A / Basisschool De Twinkelaar Elen / vtbKultuur Zutendaal / vtbKultuur Maaseik / KVLV Tongerlo / Neos Maaseik / ...

Wenst u meer informatie over de mogelijkheden en/of prijzen, stuur dan even een mailtje naar ruben [dot] weerman [at] gmail [dot] com.
Er kan ook altijd overlegd worden voor een lezing op uw maat. Opgelet: Tussen 20 november 2018 en 10 april 2019 zit mijn kalender reeds vol.


Toelichting bij de verschillende lezingen:

Weer en klimaat

Lezing 1.1: Hoe komt een weerbericht tot stand?

Hoe komt een weerbericht tot stand? Welke middelen hebben we hiervoor tegenwoordig ter beschikking?
Wat zijn de voornaamste uitdagingen voor de weerman. Waarom loopt het wel eens mis met een weersverwachting?
Op vele websites staan heel wat weerkaarten met temperaturen en neerslagprognoses, maar hoe moeten we deze interpreteren?

Als inleiding voor scholen kunnen desgewenst eerst de belangrijkste weerparameters besproken worden.
De lezing kan voor scholen ook worden aangepast op maat voor leeftijdsgroepen tussen 12 en 18. 

 

Lezing 1.2: Hoe volg je zelf de laatste weersontwikkelingen via het internet?

Hoe kan je zelf op een correcte manier radar- en satellietbeelden interpeteren?
Voor vele bevolkingsgroepen kan het zeer nuttig zijn indien men op een correcte manier weet om te springen met deze zeer waardevolle gegevens.
Denk maar aan aannemers, landbouwers of bijvoorbeeld ook fietsers. Zelfs indien je thuis de was buiten wil laten drogen kan de neerslagradar een zeer handig instrument zijn.
Wat zien we nu precies op die beelden en waar zitten de valkuilen? Wat is de waarde van de gedetailleerde voorspellingen die we tegenwoordig via een overvloed aan apps op onze mobiele telefoons kunnen raadplegen?
Aan de hand van meerdere voorbeelden zorgt Ruben Weytjens ervoor dat u voortaan zelf deze gegevens correct kan interpreteren.

Vooral voor bedrijven die vaak buiten aan de slag zijn is deze kennis dus zeker en vast een meerwaarde.Lezing 2: Klimaatverandering en gevolgen voor mens en biodiversiteit

Global warming is een gevoelig en moeilijk thema waarin veel tegenstrijdige berichten tot verwarring, scepsis of zelfs ontkenning leiden.
Tijdens deze lezing schept Ruben Weytjens een duidelijk en objectief beeld van de feiten.

Wat is het verschil tussen weer en klimaat?
Hoe weten we dat ons klimaat verandert? Wat zijn hiervan de oorzaken? Welke gevolgen zien we hier nu reeds van, wereldwijd maar ook bij ons. Bewust of onbewust.
En aan welke gevolgen mogen we ons de volgende jaren nog verwachten? Kunnen we er zelf iets aan doen?

Welke zijn de alternatieve energiebronnen die we kunnen benutten, niet alleen nu maar ook na verdere technologische ontwikkelingen in de toekomst?


 Noorderlicht en natuur in het noorden

Lezing 3: Wat is het noorderlicht + fotovoorstelling

Sinds de Halloween-storm met prachtig noorderlicht in Grote Brogel op 30 oktober 2003 is Ruben Weytjens gebeten door de noorderlichtmicrobe.
Sindsdien reist hij jaarlijks naar Lapland om dit wonderlijke natuurfenomeen te kunnen aanschouwen. Vanwege zijn fascinatie ging hij zich ook steeds meer in de oorsprong en voorspelbaarheid van het noorderlicht verdiepen en is hij in staat om binnen de grenzen van het mogelijke noorderlichtverwachtingen te maken.
Ondertussen trekt hij gedurende de winter liefst 6 tot 8 weken rond in het hoge noorden als reisleider tijdens noorderlichtreizen van dé Lapland-specialist Voigt Travel.
Fotos van zijn noorderlichtjachten zijn te vinden op www.noorderlichtfotos.be.
In opdracht van Voigt Travel verzorgt hij ook gedurende de hele winter noorderlichtverwachtingen.

Tijdens een geanimeerde voordracht legt Ruben met veel passie uit wat het noorderlicht precies is. Waar en wanneer kan je het noorderlicht verwachten? Na een korte toelichting over de voorspelbaarheid van dit prachtige spektakel toont hij ook een greep uit de mooiste foto's zien die hij verzamelde gedurende inmiddels meer dan 150 noorderlichtwaarnemingen in het noorden van Scandinavië.
Lezing 4: Natuur en leven in Fins Lapland

Ruben bracht ondertussen reeds meer dan 40 weken van z'n leven door in Fins Lapland. Voornamelijk tijdens de wintermaanden, maar ook tijdens de vroege lente, late zomer en vroege herfst. In die tijd vergaarde hij heel wat kennis over de lokale gebruiken, maar uiteraard ook over de natuur. Hij vertelt u graag alles over de wilde en minder wilde dieren, zoals rendieren.
Lapland heeft een klimaat met best wel grote extremen en ook daar weet Ruben u graag alles over te vertellen.
Ook de gevolgen van ons opwarmende klimaat zullen uiteraard aan bod komen.

Geïllustreerd met heel wat zelfgemaakte foto's zorgt Ruben voor een boeiende lezing waarna u als een heuse Lapland-kenner huiswaarts keert.Meer info via ruben [dot] weerman [at] gmail [dot] com

Met dank aan An Hendriks (Agnetendal), Lionsclub Hasselt en Natuurpunt Hasselt voor de foto's

Hosted by HostYou - Powered by Sycro 

Comments