Algemeen weerbericht vandaag

Vrijdag 30 januari : Kans op enkele sneeuwbuien maar meestal droog

Laatste update door Ruben om 08:37

De verschillende sneeuwzones blijken vandaag opnieuw grotendeels buiten Limburg te blijven. Eentje trekt vanochtend over het westen van Duitsland, een andere zakt via de westhoek langs de Frans-Belgische grens en noorden van Frankrijk naar Luxemburg.
Regionaal is het vanochtend wel wit met enkele centimeters sneeuw als gevolg van een smalle buienstraat die in het tweede deel van de nacht en vroege ochtend van noordwest naar zuidoost over Limburg zakte. Zo wordt vanuit Paal 3cm sneeuw gemeld en ook in Helchteren lag er omstreeks 5u45 sneeuw op het wegdek. Vanuit Sint-Truiden, Tongeren, Nieuwerkerken en Kessenich wordt echter een groen landschap gemeld, terwijl er in Neeroeteren wel een dun wit laagje op de dakpannen en grasvelden ligt. In Oostham blijkt het meeste te zijn gevallen, met een dekje tot 6cm. Zie dit overzicht in 'Extra Weernieuws'.
Hier en daar kan er nog wel eens een sneeuwbui of later winterse bui vallen, maar een pak sneeuw gaat dus aan ons voorbij. De meeste buien die we op de radarbeelden naar Limburg zien komen sterven grotendeels uit alvorens ze ons bereiken. Deze buien worden namelijk boven het relatief warme zeewater gevoed en geraken al hun schwung kwijt boven het koudere landoppervlak.
Ook de zon zal geregeld te zien zijn en ervoor zorgen dat de temperatuur straks toch weer rond een graad of 4 uitkomt. Het beetje sneeuw dat er ligt zal dus vrij snel weer verdwijnen, als sneeuw voor de zon.

Vannacht gaat het op de meeste plaatsen licht vriezen. Lokale sneeuwbuien zijn nog steeds mogelijk, maar ik verwacht dus geen grootschalige gebeurtenissen boven Limburg. De buien zouden vanavond en vannacht namelijk voor het noorden en midden van Nederland zijn. Toch zijn verrassingen in dit soort omstandigheden nooit uitgesloten en nemen we er best geregeld de radar- en satellietbeelden bij.
Het blijft matig waaien uit zuidwestelijke richting.

Weerbericht voor de volgende dagen

Extra weernieuws en informatie

30/01/2015 : Sneeuwdek Limburg op vrijdagochtend: 0 tot 6cm

Regionaal in Limburg zijn er op vrijdagochtend wel degelijk zware sneeuwbuien gevallen die meteen ook voor enkele centimeters sneeuw op de wegen zorgden, maar op heel wat plaatsen in Limburg ligt er nauwelijks sneeuw van betekenis. Dit viel zoals eerder aangegeven te verwachten, al had het vanochtend ook op uitgebreide schaal kunnen sneeuwen. Ondertussen blijken de laagjes waarrond sneeuwval geproduceerd wordt zich echter ten noordoosten en zuidwesten van Limburg op te houden, telkens met een koers die ons buiten schot houdt.

Lees verder - Meer nieuws

Het weerbericht voor Limburg werd mede mogelijk gemaakt door:

Kernactiviteiten Ruben Weytjens

Hosted by HostYou - Powered by Sycro